Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija odlučila registrirati novu europsku građansku inicijativu

Komisija smatra da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava formalne uvjete, no u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedloga.

Komisija odlučila registrirati novu europsku građansku inicijativu

Europska komisija danas je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „End The Slaughter Age”. Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da isključi stočarstvo iz djelatnosti koje su prihvatljive za dodjelu poljoprivrednih subvencija, a da među njih uvrsti etičke i ekološke alternative kao što su stanična poljoprivreda i uzgoj proteinskih kultura. Traže i uvođenje poticaja za proizvodnju i prodaju proizvoda biljnog podrijetla te proizvoda stanične poljoprivrede.

Komisija smatra da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava formalne uvjete, no u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedloga.

Odluka o registraciji pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni i politički zaključci Komisije o inicijativi ni eventualne mjere koje Komisija namjerava poduzeti ako inicijativa dobije potrebnu potporu. U sadržaju inicijative izražavaju se samo stajališta skupine organizatora te se ni na koji način ne može smatrati da se u njemu odražavaju stajališta Komisije.

Daljnji koraci

Nakon današnje registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati. Komisija može postupiti prema zahtjevu iz inicijative ili ga odbiti, a odluku u svakom slučaju mora obrazložiti.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na oblikovanje politika. Službeno je pokrenuta u travnju 2012. Inicijativa je prihvatljiva ako: 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, 2. nije očito uvredljiva, neozbiljna ili šikanirajuća te 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Od 113 zahtjeva za pokretanje europske građanske inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila od uvođenja tog instrumenta, njih 89 bilo je prihvatljivo, odnosno ispunilo je uvjete za registraciju.

Više informacija

Europska građanska inicijativa „End The Slaughter Age”

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Forum europske građanske inicijative

Kampanja #EUTakeTheInitiative

Pojedinosti

Datum objave
27. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj