Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. veljače 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija odlučila djelomično registrirati europsku građansku inicijativu o kanabisu

Komisija je danas odlučila djelomično registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Europska inicijativa za kanabis”.

Europska građanska iniciativa

Organizatori pozivaju Komisiju da:

  1.  sazove transeuropsku građansku skupštinu o politikama kanabisa, na kojoj bi se među ostalim raspravljalo o sankcijama i dosljednosti politika država članica
  2. potiče pristup medicinskom kanabisu i pacijentima omogući prijevoz kanabisa i njegovih derivata propisanih u terapijske svrhe kako bi se u potpunosti ostvarilo pravo na zdravlje i
  3. dodijeli potrebna sredstava za istraživanje terapijske upotrebe kanabisa.

Komisija je zaključila da se inicijativa može registrirati samo u pogledu drugog i trećeg cilja jer samo ti ciljevi ispunjavaju uvjete za registraciju. Komisija je morala odbiti registraciju prvog cilja inicijative jer je podnošenje prijedloga pravnog akta o tom pitanju izvan ovlasti Komisije.

Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedloga. Odluka o registraciji inicijative u pogledu njezina drugog i trećeg cilja pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni i politički zaključci Komisije o toj inicijativi i mjerama koje namjerava poduzeti u slučaju da inicijativa dobije potrebnu potporu.

Inicijativa je djelomično registrirana nakon postupka koji se sastojao od dvije faze. U prvoj fazi organizatori su bili pozvani da prvotnu inicijativu izmijene tako da uzmu u obzir preliminarnu ocjenu Komisije. 

Sljedeći koraci

Nakon današnje djelomične registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati. Komisija će morati odlučiti hoće li postupiti prema zahtjevu iz inicijative ili ga odbiti, a odluku u svakom slučaju mora obrazložiti.

Više pročitajte u priopćenju za tisak.

Pojedinosti

Datum objave
6. veljače 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj