Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak25. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija objavila smjernice za nastavno osoblje za borbu protiv pogrešnih predodžbi o umjetnoj inteligenciji te promicanje njezine etičke upotrebe

Etička pitanja rješavaju se praktičnim savjetima nastavnicima i ravnateljima škola o tome kako planirati učinkovitu upotrebu umjetne inteligencije u školama.

Komisija objavila smjernice za nastavno osoblje za borbu protiv pogrešnih predodžbi o umjetnoj inteligenciji te promicanje njezine etičke upotrebe

Komisija je danas objavila etičke smjernice za nastavno osoblje za upotrebu umjetne inteligencije i podataka u poučavanju i učenju. U smjernicama se razmatra upotreba umjetne inteligencije u školama i nastoji se pružiti potpora nastavnicima i učenicima u nastavnim, obrazovnim i administrativnim zadaćama.

Smjernicama se žele ukloniti raširene pogrešne predodžbe o umjetnoj inteligenciji koje bi mogle dovesti do zabune u pogledu njezine uporabe. Etička pitanja rješavaju se praktičnim savjetima nastavnicima i ravnateljima škola o tome kako planirati učinkovitu upotrebu umjetne inteligencije u školama. Naposljetku, smjernice nude čvrsti temelj za stjecanje novih kompetencija za etičku upotrebu umjetne inteligencije od strane nastavnika i nastavnog osoblja, primjerice podizanjem razine osviještenosti.

Nagli rast primjene umjetne inteligencije znači da nastavnici i učenici moraju steći osnovno razumijevanje umjetne inteligencije i upotrebe podataka kako bi mogli preuzeti pozitivnu, kritičku i etičnu odgovornost za tu tehnologiju i iskoristiti njezin puni potencijal.

Smjernice su dio Akcijskog plana za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.) i izradila ih je posebna stručna skupina Komisije koja okuplja širok raspon stručnjaka iz svijeta obrazovanja, akademsku zajednicu, privatni sektor i međunarodne organizacije. Više pojedinosti dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
25. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj