Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija objavila rezultate poziva na dostavu očitovanja o financijskim uslugama EU-a

Poziv na dostavu očitovanja javno je savjetovanje kojim se razmatra kumulativan učinak novih pravila u financijskom sektoru uvedenih nakon krize.

Što nam znači?

Na poziv su pristigle stotine odgovora dionika, što potvrđuje da opći okvir dobro funkcionira i da se njime podupiru financijska stabilnost, veća transparentnost te zaštita ulagača i potrošača.

Rezultati poziva na dostavu očitovanja pridonijet će razvoju tog okvira radi poticanja rasta i boljeg funkcioniranja zakonodavstva. Povratne su informacije bile temelj za potporu ključnim reformama za poboljšanje pristupa MSP-ova financiranju i investicijskim projektima.

Kao odgovor na financijsku krizu EU je u potpunosti reorganizirao svoja pravila u području financijskih usluga te je od 2009. doneseno 40 zakonodavnih akata.

Tim su reformama stabilizirana tržišta, omogućena je bolja kapitalizacija banaka, vraćeno je povjerenje, a financijski je sustav u EU-u postao jači i otporniji.

Današnja Komunikacija (EN) popraćena je i zasebnim izvješćem o Uredbi o infrastrukturi europskog tržišta (EMIR) (EN) u kojem se razmatra kako poboljšati pravila o OTC izvedenicama, središnjim drugim ugovornim stranama i trgovinskom repozitoriju. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
23. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj