Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. travnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija objavila izvješće o provedbi pravila EU-a o pristupu otvorenom internetu

Aktualne tehnološke i tržišne promjene također su predmet istraživačkog savjetovanja o budućnosti povezivosti i infrastrukture, u kojem se traže mišljenja dionika o tome kako pomoći.

Komisija objavila izvješće o provedbi pravila EU-a o pristupu otvorenom internetu

Komisija je danas objavila drugo izvješće o provedbi Uredbe o pristupu otvorenom internetu kojim se osigurava da svi korisnici mogu pristupiti internetskom sadržaju i uslugama bez diskriminacije, određivanja prioriteta, ograničavanja ili uplitanja od strane pružatelja internetskih usluga. Nalazi izvješća potvrđuju da se Uredbom i dalje jamči bitna ravnoteža između zaštite prava krajnjih korisnika i potpore konkurentnom okruženju na jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a.

U izvješću se upućuje i na tehnološke i tržišne promjene koje su u tijeku od objave prvog izvješća o provedbi Uredbe o pristupu otvorenom internetu 2019. S obzirom na te nalaze, u izvješću se utvrđuju područja u kojima bi dodatne smjernice o primjeni pravila o pristupu otvorenom internetu mogle biti primjerene kako bi se osiguralo da takva pravila ostanu relevantna u budućnosti. Na primjer, u izvješću je utvrđeno da bi, s obzirom na to da se razvoj tehnologije nastavlja i pojavljuju inovativne usluge, kao što su automatizacija prijevoza ili kirurgija na daljinu, veća pravna jasnoća u tumačenju određenih pojmova i definicija iz Uredbe mogla biti korisna i za inovatore i za krajnje korisnike. Aktualne tehnološke i tržišne promjene također su predmet istraživačkog savjetovanja o budućnosti povezivosti i infrastrukture, u kojem se traže mišljenja dionika o tome kako pomoći u uvođenju infrastrukture potrebne kako bi Europa mogla predvoditi digitalnu transformaciju. Savjetovanje traje do 19. svibnja 2023

Načelo otvorenog interneta uključeno je i u Europsku deklaraciju o digitalnim pravima i načelima, koja pokazuje njegovu trajnu važnost u EU-u. Cjelovito izvješće dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
28. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj