Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak7. srpnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija je objavila najnovije kratkoročne perspektive za poljoprivredna tržišta EU-a

Komisija je danas objavila pregled načina na koji države članice koriste i raspodjeljuju navedenu pomoć i nadopunjuju li je nacionalnim sredstvima.

Komisija je objavila najnovije kratkoročne perspektive za poljoprivredna tržišta EU-a

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o kratkoročnim perspektivama za poljoprivredna tržišta EU-a. U ovoj redovnoj objavi predstavljen je opći i sektorski pregled najnovijih trendova i perspektiva za poljoprivredna i prehrambena tržišta.

Izvješće pokazuje da ruska agresija u Ukrajini utječe na svjetska tržišta robe i predstavlja veliku prijetnju za globalnu sigurnost opskrbe hranom. Ukrajinska je poljoprivreda izravno pogođena, a ruska agresija ima utjecaj na cijeli lanac opskrbe, od proizvodnje do trgovine, s pritiskom na globalnu opskrbu žitaricama i uljaricama. Na proizvodnju žitarica u nekoliko regija EU-a utječu sušni vremenski uvjeti. Stoga su prognoze za proizvodnju žitarica u Europskoj uniji niže od očekivanih te ispod razine iz 2021. godine. Međutim, postojeće zalihe zadovoljit će potrebe domaće potrošnje i dio zahtjeva za izvozom, za koje se očekuje da će ostati visoki zbog postojećih pritisaka na svjetskim tržištima.

Životinjski sektor EU-a (meso i mliječni proizvodi) suočava se s vlastitim izazovima zbog životinjskih bolesti i visokih cijena stočne hrane. Međutim, dostupnost hrane u EU nije ugrožena.

U ožujku 2022., Komisija je najavila dodjelu sredstava u iznosu od 500 milijuna eura državama članicama u svrhu potpore proizvođačima koji su najviše pogođeni posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Komisija je danas objavila pregled načina na koji države članice koriste i raspodjeljuju navedenu pomoć i nadopunjuju li je nacionalnim sredstvima.

Ovaj se pregled temelji na izvješćima koje su države članice poslale krajem lipnja 2022. godine. Više informacija o određenim tržištima potražite ovdje, a izvješće je dostupno na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
7. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj