Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija izrazila zadovoljstvo što je program „EU za zdravlje” stupio na snagu

Komisija je izrazila zadovoljstvo što je program „EU za zdravlje” danas stupio na snagu. Tome je prethodilo donošenje u Vijeću 17. ožujka i izglasavanje u Europskom parlamentu 9. ožujka i posljednji je korak kojim će se osigurati 5,1 milijarda eura...

Komisija izrazila zadovoljstvo što je program „EU za zdravlje” stupio na snagu

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Danas smo zacrtali novi smjer za zdravstvenu politiku EU-a. Stupanjem na snagu našeg programa „EU za zdravlje” dobili smo alate i pomoć za uvođenje dugoročnih promjena u području javnog zdravlja. Dosad nezabilježeni proračun od 5,1 milijarde eura omogućit će nam ciljana ulaganja kako bismo poboljšali pripravnost za krizu te izgradili jače, otpornije i pristupačnije zdravstvene sustave. Naši građani to s pravom očekuju od europske zdravstvene unije.

Program „EU za zdravlje” ambiciozan je i namjenski program financiranja za razdoblje 2021. – 2027., a cilj mu je pružiti visoku razinu zaštite ljudskog zdravlja u svim politikama i aktivnostima Unije u skladu s pristupom „Jedno zdravlje”. Program „EU za zdravlje”, koji je Komisija predložila 28. svibnja 2020., Unijin je odgovor na pandemiju bolesti COVID-19, koja je uvelike pogodila medicinsko i zdravstveno osoblje, pacijente i zdravstvene sustave u Uniji. Taj je program najveći zdravstveni program u monetarnom smislu, a sredstva su namijenjena državama članicama, zdravstvenim organizacijama i nevladinim organizacijama.

Ciljevi su programa:

  • poboljšanje i promicanje zdravlja u Uniji
  • zaštita građana od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju
  • poboljšanje raspoloživosti, dostupnosti i cjenovne pristupačnosti lijekova, medicinskih proizvoda i proizvoda potrebnih za vrijeme krize
  • jačanje zdravstvenih sustava, njihove otpornosti i učinkovitog korištenja resursa.

Sljedeći koraci

Očekuje se da će program stupiti na snagu 26. ožujka, kada će biti objavljen u Službenom listu EU-a. Prvi program rada za 2021. Komisija će donijeti i uvesti nakon savjetovanja s državama članicama u okviru Upravljačke skupine programa „EU za zdravlje”, kako je utvrđeno u Uredbi o programu „EU za zdravlje”. Program će provoditi nova izvršna agencija, Europska izvršna agencija za zdravlje i digitalno gospodarstvo, koja s radom započinje 1. travnja.

Više informacija

Financiranje programa „EU za zdravlje”

Europska zdravstvena unija

Pojedinosti

Datum objave
26. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj