Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak19. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija društvu Meta poslala zahtjev za informacijama u skladu s Aktom o digitalnim uslugama

Meta mora dostaviti zatražene informacije Komisiji povezane s odgovorom na krizu do 25. listopada 2023. i do 8. studenoga 2023. o zaštiti integriteta izbora. Na temelju ocjene odgovora društva Meta Komisija će procijeniti sljedeće korake.

Meta

Europska komisija danas je društvu Meta službeno poslala zahtjev za informacijama u skladu s Aktom o digitalnim uslugama. Komisija traži od društva Meta više informacija o mjerama koje je poduzelo kako bi ispunilo obveze povezane s procjenama rizika i mjerama ublažavanja radi zaštite integriteta izbora i nakon terorističkih napada Hamasa diljem Izraela, posebno u pogledu širenja nezakonitog sadržaja i dezinformacija.

Meta mora dostaviti zatražene informacije Komisiji povezane s odgovorom na krizu do 25. listopada 2023. i do 8. studenoga 2023. o zaštiti integriteta izbora. Na temelju ocjene odgovora društva Meta Komisija će procijeniti sljedeće korake. To bi moglo uključivati službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama. U skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. Ako Meta ne odgovori, Komisija može odlukom zatražiti informacije. U tom bi slučaju izostanak odgovora u roku mogao dovesti do izricanja periodičnih penala.

Nakon što su proglašeni vrlo velikim internetskim platformama, Facebook i Instagram moraju poštovati sve odredbe Akta o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i smanjivanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog sadržaja, dezinformacijama i svim negativnim učincima na ostvarivanje temeljnih prava.

Pojedinosti

Datum objave
19. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj