Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. studenoga 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija društvima TikTok i YouTube poslala zahtjeve za informacije u skladu s Aktom o digitalnim uslugama

Komisija traži da dostave više informacija o mjerama koje su poduzela kako bi ispunila obveze u pogledu zaštite maloljetnika u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.

Komisija društvima TikTok i YouTube poslala zahtjeve za informacije u skladu s Aktom o digitalnim uslugama

Europska komisija danas je u skladu s Aktom o digitalnim uslugama službeno poslala zahtjeve za informacije društvima TikTok i YouTube. Komisija traži da dostave više informacija o mjerama koje su poduzela kako bi ispunila obveze u pogledu zaštite maloljetnika u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, uključujući obveze povezane s procjenama rizika i mjerama ublažavanja radi zaštite maloljetnika na internetu, posebno u pogledu rizika za mentalno i fizičko zdravlje, te o tome kako se maloljetnici koriste njihovim uslugama.

TikTok i YouTube moraju dostaviti tražene informacije Komisiji do [30. studenoga 2023.]. Na temelju procjene odgovora Komisija će ocijeniti sljedeće korake. To bi moglo uključivati službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

U skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. Ako ne primi odgovor, Komisija može odlukom zatražiti informacije. U tom bi slučaju izostanak odgovora mogao dovesti do izricanja periodičnih penala.

Nakon što su proglašeni vrlo velikom internetskom platformom, TikTok i YouTube moraju poštovati sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja, sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, među ostalim na prava djece i zaštitu maloljetnika. TikTok je već 19. listopada 2023. primio zahtjev za informacije o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja i govora mržnje, navodnom širenju dezinformacija i općim aspektima zaštite maloljetnika na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
9. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj