Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija društvima Meta i Snap poslala zahtjeve za informacije u skladu s Aktom o digitalnim uslugama

Komisija traži da dostave više informacija o mjerama koje su poduzela kako bi ispunila svoje obveze u pogledu zaštite maloljetnika u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.

Meta i snap

Europska komisija danas je u skladu s Aktom o digitalnim uslugama službeno poslala zahtjeve za informacije društvima Meta i Snap. Komisija traži da dostave više informacija o mjerama koje su poduzela kako bi ispunila svoje obveze u pogledu zaštite maloljetnika u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, uključujući obveze povezane s procjenama rizika i mjerama za ublažavanje rizika radi zaštite maloljetnika na internetu, posebno u pogledu rizika za mentalno i fizičko zdravlje, te o tome kako se maloljetnici koriste njihovim uslugama.

Meta i Snap moraju dostaviti tražene informacije Komisiji do 1. prosinca 2023. Na temelju procjene odgovora Komisija će ocijeniti sljedeće korake. To bi moglo uključivati službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama. U skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. Ako ne primi odgovor, Komisija može odlukom zatražiti informacije. U tom bi slučaju izostanak mogao dovesti do izricanja periodičnih penala. Nakon što su proglašeni vrlo velikim internetskim platformama, Meta i Snapchat moraju poštovati sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja, sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, među ostalim na prava djece i zaštitu maloljetnika. Meta je 19. listopada 2023. već primila zahtjev za informacije o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja i govora mržnje te o navodnom širenju dezinformacija.

Pojedinosti

Datum objave
10. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj