Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija donijela Provedbenu uredbu za 5G mrežnu infrastrukturu velikog kapaciteta

Komisija je danas donijela Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama kratkog dometa koje su ključne za pravodobno uvođenje 5G mreža velikog kapaciteta, pokrivenosti i brzine povezivanja.

Bežične pristupne točke kratkog dometa

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: 5G bežične mreže ključne su za društveno-gospodarski razvoj Europe jer će omogućiti nove usluge u području zdravstva i skrbi, energetike, prometa, obrazovanja i u mnogim drugim područjima. Njihova je važnost danas još očitija jer će imati ključnu ulogu u oporavku od krize uzrokovane koronavirusom. Zajedno s državama članicama moramo utrti put za pravovremeno uvođenje 5G tehnologije, bez restriktivnih administrativnih prepreka, što će pak stvoriti znatnu potražnju i pojačati europske inovacije i konkurentnost.

Uredbom koja je danas donesena utvrđuju se fizička i tehnička svojstva malih ćelija za 5G mreže. Istodobno, bežične pristupne točke kratkog dometa ne smiju narušiti zdravlje i sigurnost ljudi pridržavanjem strogih graničnih vrijednosti na razini EU-a, koja su 50 puta niža od onih za koje bi znanstveni dokazi upućivali da imaju bilo kakav potencijalni učinak na zdravlje.

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj