Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. listopada 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija će uložiti 30 milijardi EUR u nova rješenja društvenih izazova i revolucionarne inovacije

Komisija je danas najavila kako će potrošiti 30 milijardi EUR iz programa EU-a za financiranje istraživanja i inovacija Obzor 2020. u razdoblju 2018. – 2020., što uključuje 2,7 milijardi EUR za pokretanje Europskog vijeća za inovacije.

Obzor Radni plan 2018. - 2020.

U okviru Obzora 2020., programa EU-a za financiranje istraživanja i inovacija vrijednog 77 milijardi EUR, potiče se znanstvena izvrsnost u Europi i pridonosi istaknutim znanstvenim postignućima, kao što su otkrića ekstrasolarnih planeta i gravitacijskih valova. Tijekom sljedeće tri godine Komisija će nastojati ostvariti veći učinak sredstava kojima se financiraju istraživanja usmjeravanjem na manji broj osobito važnih tema kao što su migracije, sigurnost, klima, čista energija i digitalno gospodarstvo. Program Obzor 2020. više će se usmjeriti na poticanje revolucionarnih inovacija koje otvaraju nova tržišta.

Povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Carlos Moedas izjavio je: Umjetna inteligencija, genetika, tehnologija „blockchain”: znanost je u središtu najzanimljivijih i najperspektivnijih inovacija današnjice. S obzirom na to da Europa u znanosti i tehnologiji prednjači pred ostatkom svijeta, imat će važnu ulogu u poticanju inovacija. Komisija nastoji, s Europskim vijećem za inovacije koje danas započinje s radom, brojnim europskim inovatorima osigurati uvjete koji će im biti odskočna daska da postanu vodeća svjetska poduzeća.

Poticanje revolucionarnih inovacija koje otvaraju nova tržišta

Od početka mandata Junckerova Komisija predano radi kako bi brojnim europskim inovativnim poduzetnicima omogućila uvjete za napredak. Komisija sad pokreće prvu fazu Europskog vijeća za inovacije. Od 2018. do 2020. Komisija će iz programa Obzor 2020. izdvojiti 2,7 milijardi EUR za potporu potencijalno iznimno korisnim ali i visokorizičnim inovacijama koje mogu stvoriti tržišta budućnosti. Nadalje, u okviru Obzora 2020. bolje će se iskoristiti mogućnost nagrađivanja u programu „Spremni za izazov” kako bi se došlo do novih tehnoloških rješenja za najozbiljnije probleme s kojima se suočavaju naši građani.

Usmjerenost na političke prioritete

Program rada za razdoblje 2018. – 2020. bit će usmjeren na manji broj područja, ali s većim proračunima, a izravno se oslanja na političke prioritete Komisije:

  • Niskougljična budućnost otporna na klimatske promjene: 3,3 milijarde EUR

  • Kružno gospodarstvo: 1 milijarda EUR

  • Digitalizacija i transformacija europske industrije i usluga: 1,7 milijardi EUR

  • Sigurnosna unija: 1 milijarda EUR

  • Migracije: 200 milijuna EUR

2,2 milijarde EUR bit će namijenjene projektima za čistu energiju u četiri međusobno povezana područja: obnovljivi izvori energije, energetski učinkovite zgrade, elektromobilnost i rješenja za skladištenje energije, uključujući 200 milijuna EUR za potporu razvoju i proizvodnji sljedeće generacije električnih akumulatora u Europi.

Razvoj „blue sky istraživanja”

U okviru Obzora 2020. i dalje će se financirati „znanost iz znatiželje” (često se naziva „blue sky znanost” ili „pionirska istraživanja”). Godišnji program rada Europskog vijeća za inovacije za 2018., donesen u kolovozu, osigurava potporu izvrsnim istraživačima od gotovo 1,86 milijardi EUR. Za program Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie, kojim se osiguravaju stipendije za istraživače u svim fazama karijere, namijenjeno je ukupno 2,9 milijardi EUR u trogodišnjem razdoblju.

Poboljšavanje međunarodne suradnje

Novim se programom rada jača i međunarodna suradnja u području istraživanja i inovacija. Uložit će se više od milijardu EUR u okviru 30 vodećih inicijativa u područjima od zajedničkog interesa. Primjeri su suradnja s Kanadom na personaliziranoj medicini, sa SAD-om, Južnom Korejom, Singapurom i Australijom na automatizaciji cestovnog prometa, s Indijom na rješavanju problema s vodom te s afričkim zemljama u području sigurnosti opskrbe hranom i obnovljive energije.

Širenje izvrsnosti

Od 2018. do 2020. dodijelit će se 460 milijuna EUR u okviru programa Obzor 2020. posebice državama članicama i pridruženim zemljama koje još ne sudjeluju dovoljno u programu i ne ostvaruju svoj puni potencijal. Cilj je doprijeti do neiskorištenih područja izvrsnosti u Europi i izvan nje. Osim toga, programom se i dalje potiče bliska suradnja s europskim strukturnim i investicijskim fondovima.

Daljnje pojednostavnjivanje pravila sudjelovanja

Još je jedna novost uvođenje pilot-programa za jednokratnu isplatu, što je novi, jednostavniji pristup pružanju financijske potpore sudionicima. Time će u ex ante kontrolama znanstveno-tehnički sadržaj projekata postati važniji od financijskih provjera.

Otvorena znanost

Program se mijenja: dosadašnja usredotočenost na objavljivanje rezultata istraživanja u znanstvenim publikacijama preusmjerava se prema dijeljenju znanja ranije u istraživačkom procesu i tako promiče „otvorena znanost”. Za potporu otvorenoj znanosti odvojit će se dvije milijarde EUR, a 600 milijuna EUR bit će namijenjeno za potrebe europskog oblaka za otvorenu znanost, europske podatkovne infrastrukture i računalstva visokih performansi.

Kontekst

Obzor 2020. do sada je najveći okvirni program EU-a za istraživanje i inovacije sa sedmogodišnjim proračunom od 77 milijardi EUR (2014. – 2020.). Iako većina istraživačkih i inovacijskih aktivnosti još traje ili tek treba započeti, program ostvaruje rezultate.

U okviru programa Obzor 2020. istraživači su doprinijeli važnim otkrićima kao što su ekstrasolarni planeti, Higgsov bozon i gravitacijski valovi, a najmanje je 19 nobelovaca primilo potporu EU-a za istraživanje prije ili nakon dodjele Nobelove nagrade.

Od listopada 2017. Obzor 2020. bio je izvor bespovratnih sredstava za više od 15 000 projekata u ukupnom iznosu od 26,65 milijardi EUR. Od toga je gotovo 3,79 milijardi EUR dodijeljeno za potporu malim i srednjim poduzećima. Poduzećima, osobito MSP-ovima, u okviru programa Innovfin – Financiranje EU-a za inovatore osiguran je pristup rizičnom financiranju vrijednom više od 17 milijuna EUR. Nadalje, u okviru Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie 3143 glavna istraživača u organizacijama domaćinima primila su gotovo 4,87 milijardi EUR, a 10 176 mlađih istraživača ukupno 2,89 milijardi EUR bespovratnih sredstava za svoja istraživanja.

Uz program rada Obzora 2020. za razdoblje 2018. – 2015. donesen je i program rada Euratoma za 2018. prema kojemu će se uložiti 32 milijuna EUR u istraživanja u području zbrinjavanja i odlaganja radioaktivnog otpada. Izradit će se i plan istraživanja o sigurnom zatvaranju nuklearnih elektrana kako bi se smanjili ekološki troškovi i utjecaj na okoliš.

Pojedinosti

Datum objave
27. listopada 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj