Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Kohezijska politika EU-a: kvalitetni projekti i uklanjanje administrativnih prepreka za ulaganja

Komisija je danas na inicijativu država članica objavila studiju čiji je cilj poboljšati razumijevanje tehničke pomoći. U izvješću se ocjenjuju kapaciteti javnih uprava za pripremu i provedbu projekata kohezijske politike EU-a i upravljanje njima te...

Kohezijska politika EU-a: kvalitetni projekti i uklanjanje administrativnih prepreka za ulaganja

U studiji se nacionalna i regionalna tijela pozivaju da osiguraju bolje vodstvo i koordinaciju, jačaju kompetencije svih relevantnih dionika i korisnika te ulažu u dugoročne strategije učenja i razvoja osoblja koristeći se alatima razvijenima u okviru kohezijske politike EU-a. Nadalje, studija sadrži vrlo korisnu zbirku dobrih praksi u različitim područjima, naglašavajući potrebu za opsežnim administrativnim reformama.

Preporuke su u skladu s fokusom Europske komisije na izgradnji strateških kapaciteta novih instrumenata financiranja i inicijativa EU-a u okviru sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i instrumenta NextGenerationEU.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Kohezijska politika u središtu je oporavka te stvaranja održivije i otpornije Europu. Dobro upravljanje i institucije potiču rast i gospodarski razvoj. Države članice i regije trebale bi strateški razmotriti jačanje svojih kapaciteta za planiranje i provedbu javnih ulaganja, uključivanje ključnih dionika i iskorištavanje zelene i digitalne tranzicije.

Komisija je na raspolaganje stavila i praktične alate koje javne uprave mogu upotrijebiti za bolju pripremu za buduće programe ulaganja u okviru kohezijske politike EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
25. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj