Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. prosinca 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Kodeks policijske suradnje: jačanje prekogranične policijske suradnje radi veće sigurnosti

Komisija danas predlaže Kodeks policijske suradnje EU-a kako bi se poboljšala suradnja u području izvršavanja zakonodavstva u državama članicama i policijskim službenicima EU-a pružili moderniji alati za razmjenu informacija.

Kodeks policijske suradnje: jačanje prekogranične policijske suradnje radi veće sigurnosti

Kodeksom policijske suradnje, koji uključuje Preporuku o operativnoj policijskoj suradnji i nova pravila o razmjeni informacija, pridonijet će se poboljšanju prekograničnih operacija, uvest će se jasni kanali i rokovi za razmjenu informacija, a Europol će dobiti snažniju ulogu. Osim toga, revidiranim pravilima o automatiziranoj razmjeni određenih kategorija podataka znatno će se učinkovitije uspostaviti veze između kaznenih djela u cijelom EU-u. Time će se pomoći u otklanjanju nedostataka u protoku informacija, potaknuti sprečavanje, otkrivanje i istraga kaznenih djela u EU-u te povećati sigurnost za sve u Europi. Komisija danas izvješćuje i o ukupnom napretku u okviru strategije EU-a za sigurnosnu uniju.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Kriminalci ne bi smjeli moći tek tako pobjeći policiji odlaskom iz jedne države članice u drugu. Danas predlažemo pravila kojima će se policijskim službenicima u cijelom EU-u pomoći da zajednički uhvate kriminalce. Zahvaljujući jasnim kanalima za razmjenu informacija policija će moći brzo identificirati osumnjičenike i prikupiti informacije potrebne za istrage.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je: Današnjim će se prijedlozima riješiti vrlo praktični prekogranični problemi s kojima se policijski službenici u Europi svakodnevno suočavaju. Na primjer, koja se pravila primjenjuju ako policija mora prijeći unutarnju granicu radi potjere za počiniteljem kaznenog djela? Za policiju danas vrijede različita i složena nacionalna pravila, no naši prijedlozi pružili bi joj jasan europski okvir. Osim toga, policija će imati i bolje alate za razmjenu informacija potrebnih za istrage kako bismo svi bili sigurni od kriminalaca koji se služe sve sofisticiranijim metodama.

Predložene mjere uključuju:

  • Preporuku o operativnoj policijskoj suradnji kojom se predviđaju zajednički standardi za suradnju policijskih službenika koji sudjeluju u zajedničkim ophodnjama i djeluju na državnom području druge države članice. To obuhvaća zajednički popis kaznenih djela za koja su moguće prekogranične potjere i sigurne alate za slanje poruka kako bi policijski službenici mogli komunicirati sa svojim kolegama pri operacijama u drugim državama članicama EU-a. Iako su policijske operacije i kaznene istrage i dalje u nadležnosti država članica, tim će se zajedničkim standardima policijskim službenicima olakšati rad u drugim državama članicama EU-a. Preporukom će se promicati i kultura zajedničkog rada policije u EU-u putem zajedničkog osposobljavanja, uključujući tečajeve jezika ili programe razmjene.
  • Nova pravila o razmjeni informacija među tijelima za izvršavanje zakonodavstva država članica: Policijski službenici u jednoj državi članici trebali bi pod istim uvjetima imati jednak pristup informacijama koje su na raspolaganju njihovim kolegama u drugoj državi članici. Države članice trebale bi uspostaviti kontaktnu točku, koja bi bila operativna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, imala dovoljno osoblja i funkcionirala kao „jedinstvena kontaktna točka” za razmjenu informacija s drugim državama članicama EU-a. Tražene informacije trebale bi biti dostupne u roku od osam sati (za hitne slučajeve) do najviše sedam dana. Pouzdana mrežna aplikacija za sigurnu razmjenu informacija (SIENA), kojom upravlja Europol, trebala bi postati standardni kanal za komunikaciju.
  • Revidirana pravila o automatiziranoj razmjeni podataka za policijsku suradnju u skladu s okvirom iz Prüma. Njima bi se trebalo poboljšati, olakšati i ubrzati razmjenu podataka i pomoći u identifikaciji kriminalaca. To uključuje dodavanje prikaza lica osumnjičenika i osuđenih počinitelja kaznenih djela te policijske evidencije automatiziranoj razmjeni podataka i uvođenje središnjeg usmjerivača s kojim se mogu povezati nacionalne baze podataka kako bi se zamijenile brojne veze među tim bazama. Europol će moći i učinkovitije podupirati države članice provjerom podataka iz trećih zemalja u bazama podataka država članica, čime će pomoći u identifikaciji kriminalaca koji su poznati zemljama izvan EU-a.

Više informacija pročitajte ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
8. prosinca 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj