Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. veljače 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Katainen, Moedas, Bieńkowska i Šefčovič na Danu industrije EU-a u Bruxellesu

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog debija Dan industrije EU-a vraća se u proširenom izdanju. U Bruxellesu će se 22. i 23. veljače okupiti 600 predstavnika najvažnijih aktera iz industrijskog, financijskog, istraživačkog i inovacijskog sektora te...

Dan industrije EU-a 2018.

Dan industrije EU-a – 600 sudionika, jedan slogan: „osuvremenimo našu industriju“

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog debija Dan industrije EU-a vraća se u proširenom izdanju. U Bruxellesu će se 22. i 23. veljače okupiti 600 predstavnika najvažnijih aktera iz industrijskog, financijskog, istraživačkog i inovacijskog sektora te visokopozicioniranih tvoraca politika EU-a. Analizirat će ambiciozan strateški pristup industrijskoj politici koji je prošle jeseni predstavio predsjednik Juncker te razgovarati o budućnosti europske industrije na putu prema 2030. godini.

Predsjednik Juncker sudionicima će se obratiti videoporukom, a Komisiju će zastupati istaknuti tim: potpredsjednik Maroš Šefčovič, potpredsjednik Jyrki Katainen, povjerenica Elżbieta Bieńkowska i povjerenik Carlos Moedas.

Prvi put će se sastati industrijski okrugli stol na visokoj razini „Industrija 2030.“ pod predsjedanjem potpredsjednika Katainena. Riječ je o važnom savjetodavnom instrumentu za provedbu Komisijine obnovljene industrijske politike.

Predvodnička uloga EU-a u prelasku na čistu i obnovljivu energiju važan je prioritet za Komisiju, što je dokazano i pokretanjem prvog Industrijskog foruma o čistoj energiji usmjerenog na tri inicijative koje predvodi sâm sektor: baterije, obnovljivi izvori energije i građevinarstvo.

Industrijski akteri predstavit će dvadeset prioritetnih mjera u okviru novog Europskog saveza za baterije.

Komisija će pokrenuti novu EIC-ovu nagradu u okviru programa Obzor, vrijednu 10 milijuna eura, kojom će se nagraditi razvoj pouzdanih, sigurnih i ekonomičnih akumulatora za e-vozila, a potpisat će i kredit u okviru instrumenta InnovFin vrijedan 52,6 milijuna eura kojim će se start-up poduzeću Northvolt omogućiti izgradnja gigatvornice baterijskih ćelija u Europi.

Razgovarat će se i o ulozi ključnih razvojnih tehnologija, npr. mikroelektronike i nanoelektronike, u osuvremenjivanju europske industrije, poticanju inovacija i rješavanju društvenih izazova.

Komisijina Strateška skupina na visokoj razini za industrijske tehnologije, pod predsjedanjem Jürgena Rüttgersa, predstavit će preliminarne rezultate svog rada te predložiti uvrštavanje umjetne inteligencije, sigurnosti i povezivosti u ključne transformativne tehnologije u sljedećem okvirnom programu za istraživanje i inovacije.

Pojedinosti

Datum objave
21. veljače 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj