Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. prosinca 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Kakvu će ulogu imati kultura u budućnosti Europe?

Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu jedna je od 33 škole iz cijele Europe čiji će učenici idućeg ožujka doći u Bruxelles i europskim institucijama predočiti što misle o ulozi kulture u budućnosti Europe. Osmišljavat će ideje, raspravljati i...

Tvoja Europa, tvoje mišljenje

Škola je za sudjelovanje u toj inicijativi odabrana 6. prosinca u Bruxellesu uz pomoć elektroničkog programa za nasumičan odabir.

U inicijativi će sudjelovati po jedna škola iz svake države članice EU-a i pet zemalja kandidatkinja (Albanije, Crne Gore, bivše jugoslavenske republike Makedonije, Srbije i Turske).

Događanje pod nazivom „Tvoja Europa, tvoje mišljenje!“ (YEYS) organizira Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), glas civilnog društva na europskoj razini. To je jedno od glavnih događanja Odbora posvećeno mladima.

Učenici srednjih škola izaći će iz poznatog okuženja svojih učionica i doći u Bruxelles 15. i 16. ožujka kako bi svoje stavove i ideje podijelili s drugima te zajedno radili na temi „Ujedinjeni u raznolikosti: udahnimo mladost u budućnost europske kulture“. Bavit će se pitanjima poput:

• Što je europska kultura: je li to tek zbroj nacionalnih tradicija ili postoje zajedničke vrijednosti koje nas sve određuju kao Europljane?
• Koja je uloga kulture i kulturne razmjene u životu učenika?
• Što Europska unija može učiniti na području promicanja kulture (kinematografije, glazbe, plesa, književnosti, kazališta itd.) i bolje zaštite lokaliteta kulturne baštine?
• Koju bi ulogu mogla imati kultura u gospodarskom preporodu europskih regija i gradova?
• Na koji način taj preporod može otvoriti nove mogućnosti za mlade u smislu novih radnih mjesta?
• Što EU i države članice mogu učiniti da olakšaju taj proces?

EGSO ovom inicijativom želi osigurati da se stajališta, iskustva i ideje mlađe generacije saslušaju u postupku izrade politika EU-a.

Za dodatne informacije možete se obratiti na sljedeću adresu:
Odjel za medije EGSO-a – Laura Lui
Tel.: + (0)32 2 546 91 89
laurairena [dot] luiateesc [dot] europa [dot] eu
@EESC_PRESS

Pojedinosti

Datum objave
20. prosinca 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj