Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. veljače 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Kako zaustaviti terorizam?

Akcijski plan za borbu protiv financiranja terorista.

20160202_terrorism.jpg

Europska komisija danas je predstavila akcijski plan za borbu protiv financiranja terorista.

Nakon nedavnih napada na području Europske unije i u drugim dijelovima svijeta potreban je snažan i usklađen europski odgovor na terorističku prijetnju.

Sveobuhvatnim akcijskim planom omogućit će se snažno i brzo reagiranje na postojeće izazove, polazeći od postojećih pravila EU-a koja će se prema potrebi nadopunjavati.

Sve mjere predviđene planom trebale bi se provesti do kraja 2017.

Kontekst

Europskim programom sigurnosti naglašena je potreba za mjerama kojima bi se na učinkovitiji i sveobuhvatniji način rješavalo pitanje financiranja terorizma. Među ostalim, prošle su godine putem prijedloga Direktive o borbi protiv terorizma uvedene kaznene sankcije za financiranje terorizma, a Europska unija potpisala je Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju terorizma. U zaključcima Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove od 20. studenoga te Vijeća za ekonomska i financijska pitanja od 8. prosinca, kao i Europskog vijeća od 18. prosinca 2015. istaknuta je potreba da se posveti dodatna pažnja tom području. Istovremeno, rezolucija koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo 17. prosinca 2015., a konkretno se odnosi na financiranje Da'esha i proširenje bivšeg sustava sankcija za „Al-Qaedu”, ukazuje na snažan globalni konsenzus o borbi protiv financiranja terorizma.

Dodatne informacije:

INFORMATIVNI ČLANAK: Borba protiv financiranja terorizma


Akcijski plan Europske komisije za jačanje borbe protiv financiranja terorizma


Pitanja i odgovoriPriopćenje za medije: IP-16-202

Pojedinosti

Datum objave
2. veljače 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj