Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. siječnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Juvenes translatores: proglašeni najbolji europski mladi prevoditelji

Europska komisija danas je objavila imena pobjednika godišnjeg natjecanja u prevođenju za srednje škole Juvenes Translatores. Pobjednica za Hrvatsku je Leonarda Sirovec iz zagrebačke XVI. gimnazije koja je prevodila s engleskog na hrvatski jezik. Ona...

Juvenes Translatores natjecanje

Europska komisija danas je objavila imena pobjednika godišnjeg natjecanja u prevođenju za srednje škole Juvenes Translatores. Pobjednica za Hrvatsku je Leonarda Sirovec iz zagrebačke XVI. gimnazije koja je prevodila s engleskog na hrvatski jezik. Ona je ujedno i druga pobjednica iz te škole nakon Ivane Busch koja je najboljom prevoditeljicom proglašena 2013.

Ovogodišnja tema prijevoda bila je kako mladi mogu pridonijeti budućnosti Europe. Natjecanje je ove godine po prvi put organizirano u potpunosti na internetu, 21. studenoga 2019. istodobno u svih 740 škola sudionica, od Oulua u Finskoj do otoka São Jorge (Azori) u Portugalu. Sudjelovalo je 3116 srednjoškolaca iz cijele Europske unije, a nagrade će dobiti njih ukupno 28, po jedan iz svake države članice. Svi će pobjednici biti pozvani na dodjelu nagrada 6. travnja u Bruxellesu. U Hrvatskoj se natjecalo ukupno 44 učenika iz 11 škola.

Sudionici su mogli odabrati bilo koju kombinaciju dvaju službenih jezika EU-a. Od 552 moguće jezične kombinacije, mladi prevoditelji odabrali su njih 150. Tako je primjerice pobjednica s Cipra prevodila s hrvatskog na grčki jezik.

Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije organizira natjecanje Juvenes Translatores (lat. „mladi prevoditelji”) svake godine od 2007. Ono je s godinama postalo prekretnica u životima mnogih sudionika i pobjednika. Neki od njih odlučili su studirati prevođenje, a neki su se čak i pridružili prevoditeljskoj službi Europske komisije kao pripravnici ili profesionalni prevoditelji.

Dodatne informacije o Juvenes Translatoresu dostupne su u informativnom članku, na službenim web-stranicama natjecanja te na Facebooku i Twitteru.

Pojedinosti

Datum objave
31. siječnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj