Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Junckerov plan potaknuti će više od 177 milijardi eura ukupnih ulaganja

Prema najnovijim procjenama, očekuje se da će Junckerov plan potaknuti više od 177 milijardi eura ukupnih ulaganja.

invest-eu.jpg

Podaci su ažurirani nakon prošlotjednog sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke (EIB).

Ta je brojka dosegnuta svega dvije godine nakon što je Junckerova Komisija pokrenula Plan ulaganja, a predstavlja više od polovice prvotno predviđenog ciljnog iznosa ukupnih mobiliziranih ulaganja od 315 milijardi eura.

Ukupno financiranje iz operacija odobrenih u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) iznosi više od 32 milijarde eura, a obuhvaća svih 28 država članica. Europska investicijska banka (EIB) odobrila je 197 infrastrukturnih projekata s podrškom EFSU-a vrijednih više od 24 milijarde eura.

Europski investicijski fond (EIF) odobrio je 264 sporazuma o financiranju MSP-ova, pri čemu ukupno financiranje u okviru EFSU-a iznosi više od 8 milijardi eura.

Očekuje se da će se više od 400 000 MSP-ova i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koristiti tim financiranjem. Komisijin prijedlog za produljenje trajanja EFSU-a (tzv. prijedlog za EFSU 2.0) već je uznapredovao.

Na sastanku u prosincu Europsko vijeće pozdravilo je dogovor ministara financija EU-a da podrže prijedlog te pozvalo suzakonodavce da donesu produljenje trajanja u prvoj polovici 2017. godine.

Predsjednik Juncker jasno je dao do znanje da je EFSU 2.0 jedan od glavnih zakonodavnih prioriteta Komisije te planira tijesnu suradnju s Europskim parlamentom kako bi se zajamčilo njegovo brzo donošenje.

Pojedinosti

Datum objave
13. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj