Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. svibnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Juncker i Tusk na sastanku čelnika zemalja članica skupine G7 u Taormini

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavljat će Europsku uniju na sastanku čelnika zemalja članica skupine G7 od 26. do 27. svibnja 2017. u Taormini u Italiji. Glavne teme sastanka bit će...

Juncker i Tusk

Sastanak na vrhu skupine G7 forum je s važnom ulogom u oblikovanju globalnog odgovora na globalne izazove koji nadopunjuje globalnu gospodarsku koordinaciju skupine G20. Okuplja čelnike iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjene Kraljevine, Sjedinjenih Američkih Država i EU-a.

EU kao član skupine G7

Predstavnici tadašnje Europske zajednice prvi su put sudjelovali na sastanku na vrhu u Londonu 1977. Uloga EU-a prvotno je bila ograničena na područja u kojima je EU imao isključivu nadležnost, no tijekom vremena se proširila. EU se postupno uključivao u sve političke rasprave dnevnog reda sastanaka na vrhu i od sastanka u Otawi (1981.) EU sudjeluje na svim radnim sjednicama sastanka na vrhu.

EU ima sve odgovornosti koje donosi članstvo. Priopćenje sa sastanka na vrhu politički je obvezujuće za sve članice skupine G7.

Više o sastanku pročitajte na web stranicama G7 (trenutno samo na EN i IT jeziku)

Pojedinosti

Datum objave
24. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj