Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. prosinca 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Još devet država članica razvija iznimno sigurnu kvantnu komunikacijsku infrastrukturu

Jučer je u Bruxellesu 9 država članica EU-a u suradnji s Komisijom potpisalo izjavu o kvantnoj komunikacijskoj infrastrukturi u Europi. Time je broj država potpisnica koje će u sljedećih 10 godina izgraditi iznimno sigurnu kvantnu komunikacijsku...

Iznimno sigurna kvantna komunikacijska infrastruktura

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: „Izjava koju je nekoliko zemalja upravo potpisalo, nakon prvih potpisivanja u lipnju, odražava veliku važnost koju države članice pridodaju razvoju europske infrastrukture za kvantnu komunikaciju. Ovaj je projekt od ključne važnosti za tehnološku suverenost EU-a i pripremu sljedeće generacije šifriranja i sigurnosti komunikacija koje se temelje na kvantnim svojstvima. Suradnja na europskoj razini bit će od najveće važnosti za napredak EU-a kao globalnog konkurenta u kvantnim tehnologijama."

Dodatne pojedinosti o potpisivanju Hrvatske, Cipra, Grčke, Francuske, Litve, Slovačke, Slovenije, Švedske i Finske nalaze se ovdje, a dodatne informacije o deklaraciji koja je pokrenuta u lipnju, kao i bivši potpisnici, dostupni su ovdje. Predstavnici 24 velikih europskih poduzeća koja proizvode sustave za kvantnu tehnologiju nedavno su potpisali dokument u kojem se izražava snažna potpora inicijativi.

Pojedinosti

Datum objave
4. prosinca 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj