Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. rujna 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Jednostavnije oznake energetske učinkovitosti EU-a za rasvjetna tijela primjenjuju se od 1. rujna

Kako bi se potrošačima u EU-u pomoglo da smanje račune za energiju i svoj ugljični otisak, od ponedjeljka 1. rujna 2021. u svim trgovinama i internetskim maloprodajnim trgovinama primjenjivat će se nova verzija široko prihvaćene oznake energetske...

Jednostavnije oznake energetske učinkovitosti EU-a za rasvjetna tijela primjenjuju se od 1. rujna

Povjerenica EU-a za energetiku Kadri Simson izjavila je: Rasvjetna tijela su tijekom posljednjih godina postala u tolikoj mjeri učinkovitija da je više od polovine LED svjetiljki sada razreda A++. Ažuriranje sustava oznaka olakšat će potrošačima da prepoznaju proizvode koji su „najbolji u svojem razredu” i time ostvare uštede energije i novca kojeg na nju svaki mjesec troše. Korištenje energetski učinkovitije rasvjete rezultirat će daljnjim smanjenjima emisija stakleničkih plinova u EU-u i pridonijeti ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050.

Nova je ljestvica stroža i osmišljena je tako da se u početku samo manji broj proizvoda može razvrstati u razrede „A” i „B”, čime se ostavlja prostor za buduće učinkovitije proizvode. Energetski najučinkovitiji proizvodi koji su trenutačno na tržištu sada će uglavnom biti svrstani u razred „C” ili „D”. Oznake će sadržavati niz novih elemenata, uključujući QR poveznicu na bazu podataka na razini EU-a, čime će se potrošačima omogućiti da pronađu više pojedinosti o proizvodu.

Kad je riječ o postojećim zalihama, propisima je predviđeno da se tijekom razdoblja od 18 mjeseci proizvodi sa starom oznakom i dalje mogu stavljati na tržište i prodavati u maloprodaji, u fizičkim trgovinama. Internetske trgovine, međutim, morat će na svojim stranicama promijeniti stare oznake i postaviti nove u roku od 14 radnih dana.

Ove mjere slijede izmjene ljestvice energetske učinkovitosti od 1. ožujka 2021. za četiri druge kategorije proizvoda – hladnjake i zamrzivače, perilice posuđa, perilice rublja i televizore (i druge vanjske monitore). Na temelju propisa EU-a o ekološkom dizajnu Europska komisija će ažurirati oznake za, među ostalim, sušilice rublja, uređaje za lokalno grijanje prostora, klimatizacijske uređaje, aparate za kuhanje, ventilacijske jedinice, profesionalne rashladne ormare, grijače prostora i vode te kotlove na kruta goriva, a razmatra i uvođenje novih oznaka energetske učinkovitosti za solarne panele.

Kontekst

Tehnologije za rasvjetna tijela neprestano se razvijaju te se energetska učinkovitost povećava. LED moduli, koji su za skoro sve primjene energetski najučinkovitija dostupna rasvjetna tehnologija, brzo se šire na tržištu EU-a: s 0 % prodanih svjetiljki u 2008. do 22 % u 2015. Prosječna energetska učinkovitost LED rasvjetnih tijela učetverostručila se u razdoblju od 2009. do 2015., a cijene su znatno pale: tipična LED žarulja za kućnu uporabu bila je 75 % jeftinija 2017. u usporedbi s 2010., a tipična LED žarulja za urede 60 %.

Procjenjuje se da je u EU-u tijekom 2020. prodano oko 1500 mijuna rasvjetnih tijela, a vjerojatno je da će taj broj pasti na 600 milijuna u 2030. (smanjenje za 60 %), iako će broj rasvjetnih tijela u uporabi porasti za više od 17 %. Posljedica je to veće energetske učinkovitosti i veće trajnosti LED rasvjetnih tijela. Prosječno kućanstvo u EU-u kupilo je 2010. 7 rasvjetnih tijela godišnje, 4 godišnje 2020., te se predviđa da će taj broj pasti na manje od 1 godišnje do 2030.

Prema procjeni učinka novih pravila koju je izradila Komisija, te će promjene rezultirati uštedom od 7 milijuna tona ekvivalenta CO2 (mtCO2eq) godišnje do 2030., u usporedbi sa scenarijem „bez promjena” odnosno bez mjera EU-a u pogledu ekološkog dizajna. To je povrh 12 milijuna tona ekvivalenta CO2, omogućenih prethodnim propisima koji su doneseni 2009. i 2012.

Nove kategorije oznaka dogovorene su nakon temeljitog i potpuno transparentnog postupka savjetovanja, uz blisko sudjelovanje dionika i država članica u svim fazama, nadzor Vijeća i Europskog parlamenta te uz pravodobno obavješćivanje proizvođača o novim pravilima koja su dogovorena 2019. Kako je propisano okvirnom uredbom, u narednim godinama promijenit će se vrijednosti i za druge skupine proizvoda, uključujući sušilice rublja, uređaje za lokalno grijanje prostora, klimatizacijske uređaje, aparate za kuhanje, ventilacijske jedinice, profesionalne rashladne ormare, grijače prostora i vode te kotlove na kruta goriva.

EU-ova oznaka energetske učinkovitosti uvriježena je značajka kućanskih proizvoda kao što su žarulje, televizori i perilice rublja, te već dulje od 25 godina pomaže potrošačima kad donose odluke o nabavi. U istraživanju na razini EU-a (Eurobarometar) provedenom 2019., 93 % potrošača potvrdilo je da su prepoznali oznaku, a 79 % ih je potvrdilo da je oznaka utjecala na njihovu odluku o tome koji će proizvod kupiti. Zajedno s usklađenim minimalnim zahtjevima u pogledu učinkovitosti („ekološki dizajn”), procjenjuje se da će se EU-ovim pravilima o označivanju energetske učinkovitosti izdaci potrošača smanjiti za više desetaka milijardi eura godišnje te istodobno stvoriti višestruke druge koristi za okoliš, proizvođače i trgovce na malo.

Više informacija

Oznaka energetske učinkovitosti i ekološki dizajn

Animirani videozapis: „Što je energetska učinkovitost?”

Pojedinosti

Datum objave
1. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj