Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Jednakost: Komisija pokrenula javno savjetovanje o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o najboljim načinima borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja i nasilja u obitelji. Mišljenja prikupljena tijekom savjetovanja razmotrit će se prilikom izrade zakonodavne inicijative najavljene u...

Jednakost: Komisija pokrenula javno savjetovanje o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stavila je borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja među svoje glavne političke prioritete i naglasila predanost zakonodavnoj inicijativi u pismu namjere o stanju Unije za 2020.

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedan je od najčešćih oblika rodne diskriminacije i kršenja ljudskih prava u Europi. U EU-u 33 % žena žrtve su fizičkog i/ili seksualnog nasilja. Nasilje u obitelji, nad ženama, djecom, muškarcima i starijim osobama povećalo se zbog mjera ograničavanja širenja bolesti povezanih s pandemijom bolesti COVID-19.

U okviru javnog savjetovanja prikupit će se stajališta širokog raspona dionika, kao što su pripadnici šire javnosti, akademici, predstavnici poduzeća i zaposlenici, nevladine organizacije, medijske organizacije i javna tijela. Sudionici koji žele sudjelovati u javnom savjetovanju mogu ispuniti upitnik koji će biti dostupan na internetu.

Više informacija o radu Komisije na suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
8. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj