Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Jednakost: deseta obljetnica stupanja na snagu Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u EU-u

Prije deset godina Europska unija ratificirala je Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Konvencija je predstavljala pozitivan korak u zaštiti prava osoba s invaliditetom i prva je konvencija o ljudskim pravima koju je EU...

Prava osoba s invalididetom

Europska strategija za osobe s invaliditetom 2010. – 2020. bila je glavni instrument EU-a kojim se osiguralo da odredbe Konvencije postanu stvarnost i podržavaju se napori država članica. Strategija je invaliditet svrstala među prioritete EU-a te je donijela poboljšanja, među ostalim, u području pristupačnosti, osviještenosti, obrazovanja i osposobljavanja, socijalne zaštite i zdravlja. Za nekoliko tjedana Europska komisija predstavit će novu strategiju o pravima osoba s invaliditetom.

Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli izjavila je: U EU-u živi više od 87 milijuna osoba s invaliditetom. Potrebni su nam bezuvjetni i odlučni napori kako bismo osigurali da te osobe mogu ravnopravno sudjelovati u svim područjima života. Živote osoba s invaliditetom možemo poboljšati samo uz punu potporu država članica EU-a i ojačane nacionalne mjere. Predstojeća strategija olakšat će zajednički rad na obvezama, među ostalim u dijalogu i partnerstvu s osobama s invaliditetom. Moramo udružiti snage i pojačati napore kako bismo ostvarili Uniju ravnopravnosti.

Pojedinosti

Datum objave
22. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj