Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Javno zdravlje: Direktiva EU-a o duhanskim proizvodima donosi rezultate, ali potrebno je odlučnije djelovanje

Europska komisija objavila je prvo izvješće o Direktivi o duhanskim proizvodima. Pet godina nakon što se počela primjenjivati Direktiva je pridonijela stalnom smanjenju stope pušenja i upotrebe duhana. U izvješću se također ističu dva glavna područja...

Javno zdravlje: Direktiva EU-a o duhanskim proizvodima donosi rezultate, ali potrebno je odlučnije djelovanje

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: U europskom planu za borbu protiv raka predlažemo odvažne i ambiciozne mjere za smanjenje upotrebe duhana. Postavili smo vrlo jasan cilj, budućnost bez duhana u Europi u kojoj do 2040. manje od 5 % ljudi konzumira duhan. To znači strožu provedbu zakonodavstva EU-a o duhanskim proizvodima ukorak s novim trendovima. Jasno je da je zakonodavstvo EU-a o duhanu pozitivno utjecalo na stopu pušenja u EU-u, ali da bismo ostvarili naš cilj, moramo pojačati napore. Predstojeća revizija Direktive o duhanskim proizvodima bit će važan dio tog rada.

Europski plan za borbu protiv raka, ključni stup Europske zdravstvene unije, usmjeren je na stvaranje generacije bez duhana do 2040. Za postizanje tog vrlo ambicioznog cilja potrebna nam je pravodobna mobilizacija raspoloživih alata za kontrolu duhana na svim razinama. Direktivom su uspostavljena sveobuhvatna pravila politike EU-a za kontrolu duhana, posebno proširena zdravstvenim upozorenjima, sustavom praćenja, zabranom specifičnih aroma, stvaranjem baze podataka o sastojcima i reguliranjem elektroničkih cigareta. Međutim, zbog razvoja tržišta postoji prostor za poboljšanje u određenim ključnim područjima kao što su označivanje, procjena sastojaka, prekogranična prodaja na daljinu te novi proizvodi. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
21. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj