Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Jačanje povjerenja u znanstvene studije o prehrambenim proizvodima: nova pravila za veću transparentnost i neovisnost

Uredba o transparentnosti i održivosti EU-ove procjene rizika u prehrambenom lancu počinje se primjenjivati 27. ožujka 2021. Komisijin prijedlog te uredbe donesen je 2019. nakon europske građanske inicijative. Njezino stupanje na snagu nije samo...

Jačanje povjerenja u znanstvene studije o prehrambenim proizvodima: nova pravila za veću transparentnost i neovisnost

Nova pravila pridonijet će transparentnosti EU-ove procjene rizika u pogledu hrane i obuhvatiti mnoštvo proizvoda koji su od velike važnosti za građane. Zahvaljujući Uredbi povećat će se pouzdanost, objektivnost i neovisnost studija koje se dostavljaju Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), a države članice moći će aktivnije sudjelovati u upravljanju EFSA-om.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Zbog veće transparentnosti znanstvenog rada EU-a u području hrane porast će povjerenje potrošača. Nova pravila o transparentnosti izravan su odgovor na zahtjeve građana. Uvodimo ih u vrijeme kada se Komisija u okviru strategije „od polja do stola” odlučno zalaže za povećanje održivosti kako bi način na koji proizvodimo i konzumiramo hranu bio zdrav ne samo za nas, već i za naš planet.

Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e, izjavio je: Ovo je ključan trenutak za sustav sigurnosti hrane u Uniji. EFSA je zahvalna zakonodavcima što su nam pružili sjajnu priliku da građanima i dionicima približimo naš rad i da ostvarimo koristi od boljeg nadzora nad našim radnim procesima i praksama. U proteklih nekoliko godina izdvojili smo znatna sredstva kako bismo prelazak na novi sustav učinili što jednostavnijim i uključivijim za sve naše dionike.

Veća transparentnost

U ranoj fazi postupka EU-ove procjene rizika, sve dostavljene znanstvene studije i podaci proaktivno će se objavljivati u lako dostupnom formatu na posebnom dijelu internetskih stranica EFSA-e (osim ako to neće biti moguće zbog opravdanih razloga povjerljivosti).

Osim toga, kako bi utvrdila jesu li dostupni drugi relevantni znanstveni podaci ili studije, EFSA će se prije pripreme znanstvenih rezultata savjetovati s javnošću i svim drugim uključenim partnerima.

Veća neovisnost

Niz mjera pridonijet će kvaliteti, stabilnosti i neovisnosti studija koje dostavlja industrija.

Ako su naručene studije kojima se podupire budući zahtjev za odobrenje ili obavijest na razini EU-a, predmetni poslovni subjekti i laboratoriji moraju EFSA-u o njima obavijestiti prije podnošenja zahtjeva. Tom se mjerom jamči da će poduzeća koja podnose zahtjev za odobrenje dostaviti sve relevantne informacije i da neće zatajiti nepovoljne studije.

U sljedeće četiri godine Komisija će provesti i misije za utvrđivanje činjenica u laboratorijima kako bi ocijenila primjenjuju li laboratoriji relevantne standarde za ispitivanja i studije koje se dostavljaju EFSA-i u kontekstu postupka podnošenja zahtjeva. Zahvaljujući tim misijama Komisija će moći utvrditi i, prema potrebi, ispraviti sve neusklađenost ili nedostatke.

Posljednjih mjeseci EFSA pomaže svojim partnerima da se upoznaju s novim procedurama i pripreme se za njih. Izradila je niz popratnih materijala kao što su animirani vodiči i zbirke najčešćih pitanja, a održala je i niz tečajeva osposobljavanja.

Bolje upravljanje

Države članice moći će učiniti više kako bi se poboljšalo upravljanje EFSA-om i znanstvena suradnja te osigurala njezina dugoročna operativna održivost.

U upravljanje EFSA-om bit će uključeni predstavnici svih država članica, Europske komisije, Europskog parlamenta, civilnog društva i interesnih skupina u prehrambenom lancu, koji će od 1. srpnja 2022. sudjelovati u njezinu upravnom odboru.

Propisima je predviđeno i da države članice aktivnije doprinose jačanju znanstvenih kapaciteta EFSA-e, i to tako što za nju pridobivaju najbolje neovisne stručnjake.

Sljedeći koraci

Europska komisija, EFSA i države članice EU-a sada rade na ostvarenju posljednjeg koraka Uredbe: razvoju općeg plana za uspostavu dosljedne komunikacije o riziku tijekom cijelog procesa analize rizika.

Kako bi obilježili predstojeći početak primjene Uredbe o transparentnosti, Europska komisija i portugalsko predsjedništvo će u suradnji s EFSA-om u utorak 30. ožujka 2021. od 10 do 12.30 po srednjoeuropskom vremenu održati zajedničku virtualnu svečanost. Prijenos svečanosti putem interneta bit će dostupan na ovoj poveznici.

Kontekst

Prijedlog Komisije podnesen je 11. travnja 2018. nakon odgovora Europske komisije na europsku građansku inicijativu „Zabrana glifosata i zaštita ljudi i okoliša od toksičnih pesticida” i dovršetka provjere primjerenosti Uredbe o općim propisima o hrani, u skladu s agendom za bolju regulativu. Dva zakonodavca, Vijeće i Europski parlament, donijela su ga u manje od 15 mjeseci, u lipnju 2019.

Više informacija

Najčešća pitanja – internetska stranica GU-a SANTE

Provedba Uredbe o transparentnosti

Internetska stranica Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA)

Pojedinosti

Datum objave
26. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj