Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo u Hrvatskoj
Novinski članak19. lipnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Izvješće Komisije o europskim izborima 2019.

Europska komisija danas je objavila izvješće o provedbi izbora za Europski parlament 2019. i izvješće pokazuje rekordnu razinu odaziva mladih birača i birača koji glasuju po prvi put. Izborna kampanja 2019. bila je najdigitalnija do sada.

Izvješće Komisije o europskim izborima 2019.

Gotovo polovica građana EU-a oslanja se na vijesti na internetu kao glavni izvor informacija o nacionalnoj i europskoj politici. Međutim, pravila o digitalnim kampanjama razliku se ovisno o državi članici. Pokrenuta je dinamična europska rasprava o nizu tema kojom se dokazuje napredak u razvoju političke dimenzije Europe.

Pitanja specifična za pojedine zemlje i dalje su ključna i za kandidate i za glasače. Europski građani zadovoljni su slobodnim i poštenim izborima u EU-u, no potrebni su daljnji napori kako bi se demokracija zaštitila od vanjskog uplitanja i manipulacije te kako bi se promicali slobodni i pošteni izbori. Usporedno s glavnim rezultatima europskih izbora 2019., u izvješću se naglasak stavlja i na provedbu paketa mjera za osiguravanje slobodnih i poštenih izbora u Europi.

Više informacija dostupno je na internetu u priopćenju za medije i cjelovitom izvješću o izborima za Europski parlament 2019.

Pojedinosti

Datum objave
19. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj