Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Izjava visokog predstavnika Borrella i povjerenika Várhelyija povodom 28. obljetnice genocida u Srebrenici

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell te povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi uoči sutrašnje 28. obljetnice genocida u Srebrenici dali su izjavu.  

Srebrenica

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell te povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi uoči sutrašnje 28. obljetnice genocida u Srebrenici dali su sljedeću izjavu.  

Prije dvadeset osam godina napisana je jedna od najtamnijih stranica europske povijesti. Dijelimo tugu i bol obitelji i prijatelja žrtava te osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici.

Europa se prisjeća svoje odgovornosti i neuspjeha u zaštiti žrtava. Dok ponovno bjesni rat na europskom kontinentu, danas je na nama obvezati se da ćemo bolje braniti mir i štititi ljudske živote.

Prisjećajući se posljedica oružanog sukoba, Europska unija ističe svoju predanost suverenosti, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Budućnost Bosne i Hercegovine kao zemlje kandidatkinje nalazi se u Europskoj uniji.

Pomirenje se može temeljiti samo na istini, miru i pravdi. Ne smije biti tolerancije prema poricanju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca. Svi civilni i politički čelnici u Bosni i Hercegovini odgovorni su za suradnju u izgradnji bolje budućnosti koja se temelji na dijalogu i uzajamnom razumijevanju, kako bi se ojačao i obranio mir i ljudsko dostojanstvo, na dobrobit svih generacija."

Pojedinosti

Datum objave
10. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj