Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. listopada 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa te povjerenica Thyssen i Jourove u povodu Europskog dana jednakih plaća

U srijedu 2. studenoga obilježava se Europski dan jednakih plaća, dan kada rad žena u cijeloj Europi prestaje biti plaćen zbog razlike u plaćama muškaraca i žena. S obzirom na to da su u Europi žene u prosjeku za sat rada plaćene 16,7 % manje nego...

Europski dan jednakih plaća

Uoči Europskog dana jednakih plaća prvi potpredsjednik Timmermans, povjerenica Thyssen i povjerenica Jourová izjavili su:

Ako prosječni Europljanin danas prestane raditi, on će ovu godinu zaraditi istu svotu kao i prosječna Europljanka koja radi do 31. prosinca. To nije pravedno, održivo, a, iskreno govoreći, nije ni prihvatljivo. Europski poslodavci moraju prestati odašiljati poruku da žene vrijede dvije plaće manje od muškaraca godišnje.

Muškarci i žene u Europskoj uniji jednaki su – to je jedna od naše četiri temeljne vrijednosti. Međutim, na našem tržištu rada to nije ostvareno ni 2016.

Istina je da radno mjesto ostaje područje života u kojem žene i muškarci nemaju iste mogućnosti. Muškarci su za jednaki rad u prosjeku bolje plaćeni.

„Stakleni strop” još uvijek postoji: iako više žena nego muškaraca ima fakultetsko obrazovanje, manje od 5 % čelnika poduzeća u EU-u su žene. Na taj se način ne iskorištava talent žena. Žene često rade u slabije plaćenim sektorima, a usto muškarci rjeđe prekidaju karijeru kako bi se posvetili odgoju djece ili brizi o članovima obitelji. Kao posljedica toga, žene najčešće kraće rade plaćene poslove i teže usklađuju zahtjeve posla i obiteljskog života.

Te se nejednakosti odražavaju u cijeni sata rada žena. Ona je još uvijek 16,7 % niža od one njihovih muških kolega. Razlike u plaćama muškaraca i žena previše se sporo smanjuju i, ako se nastavi smanjivati ovim tempom, žene će tek 2086. biti jednako plaćene kao muškarci.

Komisija ulaže napore u uklanjanje jaza između plaća žena i muškaraca. Savjetovali smo se s našim socijalnim partnerima i širom javnošću o tome kako učinkovitije riješiti problem usklađivanja profesionalnog i privatnog života kako bi žene i muškarci mogli ostvariti svoj puni potencijal na tržištu rada i pritom uživati u obiteljskom životu.

Budući da je završilo savjetovanje sa socijalnim partnerima, Komisija će iznijeti prijedlog za zaposlene obitelji za 2017. u kojem će se zaposlenim roditeljima i skrbnicima omogućiti na uspostave ravnotežu između privatnog i poslovnog života uz istodobno povećanje sudjelovanja žena na tržištu rada. Potrebni su veća jednakost u uzimanju i odabiru oblika dopusta te fleksibilniji radni uvjeti i jeftinija skrb za djecu. Muškarcima bi trebalo omogućiti da skrbe za svoju obitelj na isti način kao žene, a poduzećima bi trebalo omogućiti da zapošljavaju i promiču kvalificirane žene koje su potrebne Europi. Komisija će također podupirati nastojanja država članica na suzbijanju razlika u plaćama žena i muškaraca na terenu.

Na današnji Europski dan jednakih plaća stoga se zalažemo za davanje jednakih prilika ženama i muškarcima na tržištu rada. Jednaka plaća za jednaki rad na istom radnom mjestu jedna je od temeljnih europskih vrijednosti, ali naša konkurentnost ovisi i o tome da dopustimo ženama da razviju svoje talente kako bismo svi mogli napredovati.

Pojedinosti

Datum objave
31. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj