Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. srpnja 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa o konačnoj odluci koju je 29. lipnja donio Stalni arbitražni sud u Haagu u arbitraži između Hrvatske i Slovenije

Danas, 29. lipnja, Komisija je održala raspravu o konačnoj odluci Stalnog arbitražnog suda u vezi s pomorskom i kopnenom granicom između Hrvatske i Slovenije. Riječ je o pitanju koje je otvoreno više od 20 godina.

Frans Timmermans

Komisija je oduvijek podržavala mirno rješavanje graničnih sporova između država članica. U ovom konkretnom slučaju Komisija je pomogla u procesu koji je doveo do uspostave arbitražnog postupka u 2009. godini.

Sada kada postoji odluka, Komisija prima na znanje odluku arbitraže i očekuje da će je obje strane provesti.

Isto tako, Komisija pozdravlja činjenicu što će se premijeri Slovenije i Hrvatske sastati 12. srpnja i što su se dogovorili da do tada neće poduzimati jednostrane korake. Komisija se nada da će se premijeri dviju zemalja uspjeti dogovoriti o najboljem načinu provođenje odluke.

Naravno, Komisija je spremna i dalje pridonositi ovom procesu. Kada se proces pokrene, Kolegij povjerenika će raspravljati o napretku i razmatrati kako Komisija može pridonijeti punoj i pravednoj provedbi ove odluke.

Pojedinosti

Datum objave
4. srpnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj