Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. kolovoza 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa i povjerenice Jourove povodom Dana sjećanja na Rome u holokaustu

Obilježavanjem Dana sjećanja na Rome u holokaustu 2. kolovoza iskazujemo počast stotinama tisuća romskih žrtava holokausta. Dužnost je svih država članica EU-a da osiguraju djelotvorne politike za sjećanje na žrtve povijesnih zlodjela, zaštitu i...

roma.jpg

Nacisti i njihovi suradnici pobili su oko 500 000 Roma iz cijele Europe, što je najmanje četvrtina tadašnjeg ukupnog romskog stanovništva. Dehumanizacija Roma i drugih manjina bio je prvi korak u poticanju tih gnjusnih zločina. Toga se danas moramo prisjetiti i odlučno braniti zajedničke europske vrijednosti kao što su jednakost i nediskriminacija.

Za mnoge su Europljane Romi zaboravljene žrtve holokausta. Sjećanje na progone Roma u prošlosti ujedno je podsjetnik na brojne probleme s kojima se još uvijek moraju nositi i koji su često u drugom planu. I nakon sedam desetljeća Sinti i Romi svakodnevno se suočavaju s mržnjom, nasiljem, diskriminacijom i rasizmom. Mnogi još uvijek ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe kao što su pristojni uvjeti stanovanja, obrazovanje i zdravstvena skrb.

Kontekst

Svake godine 2. kolovoza Europska komisija odaje počast sjećanju na romske žrtve holokausta i potvrđuje svoju nepokolebljivost u suzbijanju netrpeljivosti prema Romima, antisemitizma, rasizma i drugih oblika netolerancije.

U svibnju 1944. nacisti su počeli planirati „konačno rješenje” za „ciganski logor” u Auschwitzu. Početni datum zatvaranja „ciganskog logora” planiran je za 16. svibnja 1944. Kada su vojnici SS-a pokušali zatvorenike istjerati iz baraka, naišli su na žestok otpor svih Roma – muškaraca, žena i djece, koji su kao oružje imali samo štapove, kamenje i alat, te se SS morao povući. Nova je naredba stigla 2. kolovoza 1944. nakon čega je približno 3 000 romskih muškaraca, žena i djece ubijeno u plinskim komorama logora Auschwitz-Birkenau. Procjenjuje se da je od 23 000 Roma poslanih u Auschwitz njih 19 000 ondje izgubilo život.

Ove će se godine dužnosnici Europske komisije 2. kolovoza pridružiti skupini preživjelih romskih žrtava holokausta i mladim pripadnicima romske zajednice u bivšem koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Na toj će se komemoraciji, koju organizira Središnje vijeće njemačkih Sintija i Roma zajedno s Udrugom Roma u Poljskoj, okupiti 300 mladih ljudi romskog i neromskog podrijetla iz 20 europskih zemalja kako bi se povećala osviještenost o Romima u holokaustu.

EU odavno naglašava potrebu za boljom integracijom Roma. Europske institucije i svaka država članica snose zajedničku odgovornost za poboljšanje uvjeta života i integracije Roma. Europska komisija pozvala je 2011. da se donesu nacionalne strategije za integraciju Roma. U sredini programskog razdoblja 2017. provedena je evaluacija napretka ostvarenog od pokretanja Okvira EU-a (vidjeti priopćenje za medije).

Više informacija

Izvješće Agencije Europske unije za temeljna prava: A persisting concern: anti-Gypsyism as a barrier to Roma inclusion (Dugotrajni problem: netrpeljivost prema Romima prepreka je njihovu uključivanju).

Priopćenje za medije o broju Roma koji žive kao u najsiromašnijim zemljama u svijetu

Infografika o preprekama u pogledu uključivanja Roma

Priopćenje za medije o evaluaciji Okvira EU-a za nacionalne strategije integracije Roma do 2020.

Europska platforma za uključivanje Roma

Program ROMACT za lokalne vlasti

Pojedinosti

Datum objave
1. kolovoza 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj