Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. kolovoza 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Izjava predsjednice von der Leyen o sastavu Kolegija povjerenika i sljedećem europskom povjereniku iz Nizozemske

Ostavkom izvršnog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, predsjednica Ursula von der Leyen poslala je službeni zahtjev za imenovanjem novog kandidata za povjerenika Europske komisije s nizozemskim državljanstvom. 

Predsjednica Europske komisije

Nakon odluke da se kandidira na predstojećim izborima u Nizozemskoj, izvršni potpredsjednik Frans Timmermans danas je podnio ostavku na mjesto člana Europske komisije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je zahvalnost izvr

Intervjuirala sam gospodina Wopkea Hoekstra, kandidata kojega je nizozemska vlada predložila za mjesto povjerenika Europske komisije iz Nizozemske. Gospodin Hoekstra pokazao je snažnu motivaciju za ovo radno mjesto i snažnu predanost Europskoj uniji. Za ovo radno mjesto ima i relevantno radno iskustvo.

Nakon ovog razgovora s gospodinom Hoekstrom, odlučila sam Vijeću i Europskom parlamentu predložiti njegovo imenovanje na mjesto povjerenika. Bit će zadužen za djelovanje u području klime pod vodstvom izvršnog potpredsjednika zaduženog za europski zeleni plan, međuinstitucijske odnose i predviđanja.

Gospodin Hoekstra ima znatno iskustvo rada na europskim pitanjima jer je od 2022. bio zamjenik nizozemskog premijera i ministar vanjskih poslova, a od 2017. do 2022. ministar financija. Njegovo iskustvo u vladi bit će velika prednost, posebno za europsku klimatsku diplomaciju uoči konferencije COP28, kao i za financiranje borbe protiv klimatskih promjena te provedbu zakonodavnih instrumenata povezanih s klimom. Tijekom intervjua, naglasio je svoju predanost nastavku ambiciozne klimatske politike i održavanju socijalne ravnoteže u svim potrebnim zajedničkim naporima na putu prema klimatskoj neutralnosti.“

Pojedinosti

Datum objave
29. kolovoza 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj