Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Govor25. siječnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Izjava predsjednice von der Leyen o financijskoj potpori EU-a Ukrajini

„Prošli sam petak razgovarala s predsjednikom Zelenskijem kako bih ocijenila stanje u Ukrajini uslijed agresivnih djelovanja Rusije."

Izjava predsjednice von der Leyen

„Prošli sam petak razgovarala s predsjednikom Zelenskijem kako bih ocijenila stanje u Ukrajini uslijed agresivnih djelovanja Rusije. Raspravljali smo o tome kako EU može nastaviti pružati potporu Ukrajini u neposrednom i u srednjoročnom razdoblju. Kao i dosad, EU podupire Ukrajinu u ovim teškim okolnostima. Nepokolebljivi smo u našoj odlučnosti.

EU je Ukrajini već pružio znatnu pomoć za modernizaciju te zemlje, a posebno za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19. Od 2014. EU i europske financijske institucije dodijelile su Ukrajini više od 17 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova.

Danas najavljujem novi paket financijske pomoći u obliku hitnih zajmova i bespovratnih sredstava. Prvo, Komisija predlaže novi paket hitne makrofinancijske pomoći u iznosu od 1,2 milijarde eura. Tim će se paketom pomoći Ukrajini da odgovori na financijske potrebe nastale zbog sukoba. Računamo na to da će Vijeće i Europski parlament što prije potvrditi tu odluku o hitnoj makrofinancijskoj pomoći.

Zatim ćemo nastaviti s brzom isplatom iznosa od 600 milijuna eura. Osim toga, uskoro ćemo započeti s radom na dugoročnijem programu makrofinancijske pomoći za potporu naporima koje zemlja ulaže u modernizaciju.

Drugo, Komisija će ove godine gotovo udvostručiti bilateralnu pomoć Ukrajini u obliku bespovratnih sredstava. Dodijelit će se dodatnih 120 milijuna eura. Tom će se potporom ojačati rad Ukrajine na izgradnji države i jačanju otpornosti. Osim toga, nastavit ćemo ulagati u budućnost Ukrajine zahvaljujući Planu ulaganja. Tim se planom nastoje potaknuti ulaganja u iznosu većem od 6 milijardi eura.

Bit ću jasna. Ukrajina je slobodna i suverena zemlja. Donosi vlastite odluke. EU je uz njih."

Pojedinosti

Datum objave
25. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj