Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak25. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za medije s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i predsjednikom Europskog

"Nalazimo se na prekretnici. Činjenica da nas troje stojimo ovdje pred vama još je jedan dokaz toga kako Europska unija i NATO složno reagiraju na postupke Kremlja. Cijeli svijet vidi da je naša snaga u jedinstvu."

Izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za medije s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom

Hvala, Jens.

Nalazimo se na prekretnici. Činjenica da nas troje stojimo ovdje pred vama još je jedan dokaz toga kako Europska unija i NATO složno reagiraju na postupke Kremlja. Cijeli svijet vidi da je naša snaga u jedinstvu.

Rano jutros predsjednik Putin zapovjedio je provedbu okrutnog čina agresije na suverenu i neovisnu državu, i na nedužne ljude. Rusiju smatramo odgovornom za tu sramotnu povredu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Nisu ugroženi samo Donbas i Ukrajina, u pitanju su stabilnost Europe i cijeli međunarodni poredak, koji počiva na miru. Predsjednik Putin odlučio je vratiti rat u Europu. Odlučnom i složnom reakcijom Europska unija će Kremlju otežati provedbu agresije što je više moguće.

Prije otprilike 30 minuta telefonski sam razgovarala s predsjednikom Zelenskijem. Zamolio je svaku pomoć koju razni čimbenici mogu pružiti. Danas ćemo europskim čelnicima na odobrenje podnijeti paket opsežnih i ciljanih sankcija. Dobro smo usklađeni s našim partnerima i saveznicima – Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevinom, Kanadom i Norveškom, ali i, primjerice, Japanom i Australijom.

Taj paket uključivat će financijske sankcije koje će uvelike ograničiti ruski pristup tržištima kapitala. Te će sankcije imati snažan učinak. Zadnjih je tjedana rusko gospodarstvo već pod velikim pritiskom, a sad će se taj pritisak višestruko povećati. Sankcije će ograničiti ruski gospodarski rat, povećati troškove zaduživanja, povećati inflaciju, intenzivirati odljev kapitala i postupno potkopati temelje ruske industrije.

Drugi krak naših sankcija Rusiji će ograničiti pristup ključnoj tehnologiji. Rusku industriju želimo odvojiti od suvremenih tehnologija koje su prijeko potrebne za izgradnju budućnosti. Naše će mjere oslabiti tehnološki položaj Rusije u ključnim područjima u kojima njihova eliti zgrće najviše novca, od visokotehnoloških komponenti do najsuvremenijeg softvera, a u budućnosti će umnogome unazaditi sva područja ruskoga gospodarstva. Bit ću sasvim jasna: predsjednik Putin morat će sve to objasniti svojim građanima. Znam da ruski narod ne želi ovaj rat.

Europska unija i NATO već skladno djeluju, a ova će nas kriza još više približiti. Zajednička nam je dužnost oduprijeti se najgorem činu agresije kakav se na europskome tlu ne pamti desetljećima. Jedinstvo je naša najveća snaga. Vlastodršci u Kremlju to vrlo dobro znaju i zato su se svojski trudili podijeliti nas, ali su postigli upravo suprotno. Ujedinjeniji smo i odlučniji nego ikad. Mi smo jedinstvena Unija i jedinstven savez s jedinstvenim, zajedničkim ciljem.

Velika vam hvala.

Pojedinosti

Datum objave
25. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj