Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Izjava povjerenice Simson o početku trgovine električnom energijom između Ukrajine i EU-a

"Postupno povećanje trgovine električnom energijom neophodno je zbog nastavka ruske agresije na Ukrajinu."

Izjava povjerenice Simson o početku trgovine električnom energijom između Ukrajine i EU-a

Europska mreža operatora transportnih sustava za električnu energiju danas je najavila da će trgovina električnom energijom između Ukrajine i EU-a početi ovaj tjedan, 30. lipnja. Pozdravljam taj razvoj događaja koji je rezultat hitne sinkronizacije ukrajinske i moldavske mreže s europskom kontinentalnom mrežom provedene u ožujku. To je sljedeći korak u integraciji energetskih sustava tih dviju zemalja s europskim te je posebno važno sada kad su stekle status zemalja kandidatkinja za članstvo u EU-u.

Postupno povećanje trgovine električnom energijom neophodno je zbog nastavka ruske agresije na Ukrajinu. Ukrajina će na taj način moći ostvariti prihode za potporu svojem elektroenergetskom sustavu u situaciji u kojoj su njezini domaći prihodi smanjeni zbog ruskih napada. S druge strane, EU-u će biti dostupna dodatna cjenovno pristupačna električna energija u razdoblju iznimno visokih cijena.

Zahvalna sam mreži ENTSO-E, operatorima transportnih sustava susjednih zemalja i tajništvu Energetske zajednice na njihovoj predanosti da podrže Ukrajinu i želim pohvaliti Ukrenergo na brzom stvaranju nužnih preduvjeta za pokretanje komercijalnih razmjena.

Pojedinosti

Datum objave
28. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj