Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. srpnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Izglasan prijedlog Komisije za smanjenje prisutnosti akrilamida u hrani

Predstavnici država članica danas su glasali u korist prijedloga Europske komisije za smanjenje prisutnosti akrilamida u hrani.

Prisutnost akrilamida u hrani

Novom će se uredbom, kad bude provedena, od subjekata u poslovanju s hranom zahtijevati primjena obveznih mjera za smanjenje prisutnosti akrilamida, razmjernih veličini i vrsti njihova poduzeća.

Povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis pozdravio je ishod glasanja: „Danas smo napravili važan korak u zaštiti zdravlja i dobrobiti građana. Nova uredba pridonijet će smanjenju prisutnosti te kancerogene tvari i podizanju svijesti o tome kako izbjeći izlaganje akrilamidu, koje se često događa pri pripremi hrane kod kuće.“

Tekst koji je danas dogovoren sad se šalje Vijeću i Europskom Parlamentu. Te dvije institucije imat će tri mjeseca da ga prouče prije nego što Komisija donese njegovu konačnu verziju. Uredba bi mogla stupiti na snagu u proljeće 2018.

Komisija planira i pokrenuti razgovore o dodatnim mjerama, kao što je određivanje najvećih dopuštenih razina akrilamida u određenoj hrani bez odgode nakon donošenja ove Uredbe.

Kontekst

Akrilamid je kancerogena tvar koja nastaje iz prirodno prisutnog slobodnog aspargina (aminokiselina) i šećera tijekom obrade na visokoj temperaturi, kao što je prženje ili pečenje, osobito u proizvodima na bazi krumpira ili žitarica te u kavi i zamjenama za kavu.

Prisutnost akrilamida u hrani otkrivena je 2002. te su otada provedena istraživanja kako bi se utvrdile mjere za smanjenje njegove prisutnosti u hrani. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) 2015. je potvrdila da je akrilamid kancerogena tvar i da sadašnje razine izloženosti akrilamidu putem hrane izazivaju zabrinutost zbog njegovih kancerogenih učinaka. EFSA je ustvrdila i to da se posljednjih godina razine akrilamida nisu dosljedno smanjivale. Osim toga, ispitivanja koja su države članice poduzele na temelju preporuke Komisije pokazala su da se subjekti u poslovanju s hranom jako razlikuju u provedbi dobrovoljnih mjera za ublažavanje učinaka i smanjenja prisutnosti akrilamida.

Komisija je na temelju mišljenja EFSA-e započela razgovore s tijelima država članica kako bi utvrdila odgovarajuće regulatorne mjere za smanjenje prisutnosti akrilamida u hrani.

[1] https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue…

Text of the draft proposal available here: http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-28…

Pojedinosti

Datum objave
20. srpnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj