Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. svibnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Istraživanje Eurobarometra: Europljani odobravaju odgovor EU-a na rat u Ukrajini

Čak 88 % Europljana slaže se da osobe koje bježe od rata treba primiti u EU-u, a njih 80 % odobrava pružanje financijske potpore Ukrajini.

Istraživanje Eurobarometra: Europljani odobravaju odgovor EU-a na rat u Ukrajini

Danas objavljeno istraživanje Flash Eurobarometra pokazuje da se velika većina građana EU-a slaže s odgovorom EU-a na rusku invaziju Ukrajine.

Većina Europljana smatra da je EU od početka rata pokazao solidarnost (79 %) te da je u svojoj reakciji bio ujedinjen (63 %) i brz (58 %).

Ispitanici u velikoj mjeri podržavaju nepokolebljivu potporu Ukrajini i njezinu narodu. Konkretno, 93 % ispitanika odobrava pružanje humanitarne pomoći osobama pogođenima ratom. Čak 88 % Europljana slaže se da osobe koje bježe od rata treba primiti u EU-u, a njih 80 % odobrava pružanje financijske potpore Ukrajini. Konačno, 66 % ispitanika slaže se da bi Ukrajina trebala pristupiti EU-u kad za to bude spremna, njih 71 % smatra da je Ukrajina dio europske obitelji, a 89 % ispitanika suosjeća s Ukrajincima.

Vrlo je velika i potpora sankcijama nametnutima Rusiji nakon njezina vojnog napada na Ukrajinu. Velika većina Europljana (80 %) odobrava gospodarske sankcije protiv Rusije. Istraživanje je pokazalo da 79 % Europljana odobrava sankcije protiv ruskih oligarha kako bi se ruskoj političkoj eliti koja je odgovorna za invaziju nametnula jasna gospodarska i politička cijena koju će morati platiti.

Dvije trećine Europljana (67 %) odobrava da EU financira kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini. Osim toga, 75 % ispitanika smatra da rat u Ukrajini pokazuje da nam je potrebna veća vojna suradnja unutar EU-a.

Istraživanje je pokazalo i široku potporu djelovanju EU-a u području energetike s ciljem prestanka ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. Postoji snažan konsenzus u pogledu popunjavanja skladišta plina u EU-u kako bi se izbjegli rizici od nestašice plina sljedeće zime (86 %), o poduzimanju mjera EU-a za povećanje energetske učinkovitosti zgrada, prometa i robe (85 %) te o tome da je zbog rata u Ukrajini još važnije ulagati u obnovljive izvore energije (84 %). Čak 90 % ispitanika slaže se da bi trebalo poduzeti mjere na europskoj razini za ograničavanje utjecaja rasta cijena energije na potrošače i poduzeća, a njih 86 % smatra da povećanje cijena energije znatno utječe na njihovu kupovnu moć.

Kontekst

Istraživanje Flash Eurobarometra provedeno je u 27 država članica od 13. do 20. travnja 2022. Na internetu je ispitano 26 066 građana EU-a.

Dodatne informacije:

Flash Eurobarometar 506.

EU's response to the war in Ukraine - May 2022 - - Eurobarometer survey (europa.eu)

Pojedinosti

Datum objave
5. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj