Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Istraživanje Eurobarometra: Europljani ističu obranu i energetsku autonomiju kao ključne prioritete za 2022.

Posebno istraživanje Eurobarometra br. 526 „Glavni izazovi našeg doba: EU u 2022.” provedeno je intervjuima uživo i putem interneta od 19. travnja do 16. svibnja 2022. u 27 država članica Unije.

Istraživanje Eurobarometra: Europljani ističu obranu i energetsku autonomiju kao ključne prioritete za 2022.

Danas objavljeno istraživanje Eurobarometra pokazuje da velika većina građana Unije podupire zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku te očekuje da će se Unija postupno osloboditi ovisnosti o ruskim izvorima energije. Istraživanje je potvrdilo i veliku potporu odgovoru Unije na rusku agresiju na Ukrajinu.

Odgovor EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu – U skladu s rezultatima Flash Eurobarometra objavljenog 5. svibnja, današnja anketa potvrđuje da je većina Europljana (59 %) zadovoljna odgovorom Unije na rusku invaziju na Ukrajinu i reakcijom njihove vlade (57 %). Humanitarne aktivnosti dobile su najveću potporu (93 %), nakon čega slijedi europska dobrodošlica Ukrajincima koji bježe od rata (91 %).  80 % ispitanika podupire gospodarske sankcije ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima, a 70 % financiranje kupnje i isporuke vojne opreme Ukrajini.

Obrana i sigurnost – Velika većina građana Unije (81 %) podržava zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članica Unije, pri čemu to stajalište u svim državama članicama podupire najmanje dvije trećine anketiranih osoba. Nadalje, 93 % ispitanika slaže se da bi države članice trebale djelovati zajednički kad je riječ o obrani teritorija Unije, a 85 % smatra da bi trebalo povećati obrambenu suradnju na razini Unije.

Energetska autonomija – Eurobarometar također pokazuje veliku potporu ciljevima plana RePowerEU. 87 % ispitanika smatra da bi Unija što prije trebala smanjiti ovisnost o ruskim izvorima energije. 80 % ispitanika slaže se da energetska politika može doprinijeti obrani strateških interesa Unije. 86 % ispitanika smatra da je smanjenje uvoza nafte i plina te ulaganje u energiju iz obnovljivih izvora važno za našu opću sigurnost, a 87 % drži da će povećanje energetske učinkovitosti smanjiti našu ovisnost o proizvođačima energije izvan Unije. 85 % ispitanika zalaže se za masovna ulaganja Unije u obnovljive izvore energije.

Borba protiv klimatskih promjena – 85 % Europljana smatra da borba protiv klimatskih promjena može pridonijeti poboljšanju njihova zdravlja i dobrobiti, a jednako velik postotak smatra to novom prilikom za inovacije, ulaganja i otvaranje radnih mjesta. Iako se 49 % ispitanika pribojava da bi borba protiv klimatskih promjena mogla naštetiti našem gospodarstvu, 83 % smatra da bi to moglo pridonijeti smanjenju troškova veće ekološke štete u budućnosti. Nadalje, 81 % ispitanika smatra da energija iz obnovljivih izvora dugoročno može ograničiti cijenu koju plaćamo za potrošnju energije.

Ključni prioriteti – Eurobarometar pokazuje da Europljani u trenutačnom kontekstu smatraju da su obrana i sigurnost (34 %) i „povećanje autonomije EU-a i njegovih država članica u opskrbi energijom” (26 %) prioritetna područja za 2022. Za njima slijede poboljšanje gospodarske situacije (24 %), zaštita okoliša, borba protiv klimatskih promjena (22 %) i smanjenje nezaposlenosti (21 %).

Pandemija koronavirusa – Većina ispitanika zadovoljna je načinom na koji je Unija provela strategiju cijepljenja (58 %) i načinom na koji je provodi njihova vlada (59 %).

Kontekst

Posebno istraživanje Eurobarometra br. 526 „Glavni izazovi našeg doba: EU u 2022.” provedeno je intervjuima uživo i putem interneta od 19. travnja do 16. svibnja 2022. u 27 država članica Unije. Provedeno je 26 578 intervjua u 27 država članica.

Dodatne informacije

Posebno istraživanje Eurobarometra br. 526

Pojedinosti

Datum objave
15. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj