Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ishod sastanka na vrhu skupine G7 u Japanu

Sastanak na vrhu skupine G7 završen je u Ise-Šimi donošenjem deklaracije čelnika te radnim sastancima s azijskim partnerima i međunarodnim organizacijama.

20160527_g7-japan.jpg

Europska unija, koju su kao punopravnu članicu skupine G7 predstavljali predsjednik Juncker i predsjednik Tusk, potaknula je ambiciozan ishod sastanka na vrhu i pozdravlja njegove rezultate.

U deklaraciji čelnika skupine G7 osobito se naglašava posebna odgovornost skupine G7 u predvođenju međunarodnih napora na rješavanju globalnih izazova.

U okviru gospodarske inicijative skupine G7 iz Ise-Šime čelnici su dogovorili niz mjera kojima se potiče snažan i održiv globalni rast, uz ostalo poticanjem ulaganja te provedbom preuzetih obveza glede pravednog i transparentnog oporezivanja.

Dogovorili su i jačanje pomoći skupine G7 rješavanju globalne izbjegličke krize.

Potvrdili su svoju odlučnost glede otvorene i pravedne globalne trgovine te pozvali na brzu provedbu raznih regionalnih trgovinskih sporazuma, uključujući Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana te TTIP.

Predsjednici Juncker i Tusk održali su i niz dvostranih sastanaka, uključujući sastanke s Japanom, Kanadom i Vijetnamom.

Deklaracija čelnika skupine G7 dostupna je ovdje. Dodatne informacije: www.ec.europa.eu/news.

Audiovizualni materijal

Pojedinosti

Datum objave
27. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj