Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. svibnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

InvestEU: EIF i UniCredit potpisali sporazume o usmjeravanju 1 milijarde eura tvrtkama u srednjoj i istočnoj Europi

Jamstva EIF-a iz programa InvestEU omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnim uvjetima za 2500 malih i srednjih poduzeća diljem Europe i mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od 1 milijarde eura.

InvestEU: EIF i UniCredit potpisali sporazume o usmjeravanju 1 milijarde eura tvrtkama u srednjoj i istočnoj Europi

Europski investicijski fond (EIF) koji je dio Grupe Europske investicijske banke osigurao je Grupi UniCredit dva jamstva u vrijednosti od 370 milijuna eura za poticanje ulaganja malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u sedam država članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Transakcije podupire InvestEU, program Europske unije za dugoročno financiranje održivog ulaganja, inovacija i stvaranja novih radnih mjesta u Europi, s ciljem mobilizacije najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritete politike EU-a do 2027.

Jamstva EIF-a iz programa InvestEU omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnim uvjetima za 2500 malih i srednjih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe i mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od oko 1 milijarde eura. Sredstva će prvenstveno biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora. U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja krediti će se također davati za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama, kao i za promicanje razvoja održive mobilnosti.

Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za ekonomiju, izjavio je: „InvestEU predstavlja ključan instrument u potpori malim i srednjim poduzećima i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe. Zahvaljujući ovom sporazumu, poduzeća u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji moći će ubrzati svoj prijelaz na zelenije i digitalnije gospodarstvo, primjerice ulaganjima u energetsku učinkovitost stambenih zgrada. Ponosni smo jer pružamo potrebnu podršku tvrtkama u ovim zemljama kako bi postigli taj cilj i stvorili nova radna mjesta.“

Sjajna suradnja između Grupe EIB-a i UniCredit Grupe ključna je za dopiranje do što većeg broja malih tvrtki diljem srednje i istočne Europe, osiguravajući im resurse potrebne za ulaganje u svjetliju, održiviju i inovativniju budućnost”, izjavila je Gelsomina Vigliotti, predsjednica EIF-a. "Ovaj poduhvat još jednom pokazuje predanost EIF-a u olakšanju pristupa financiranju za 23 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća, koja predstavljaju 99% svih poduzeća i osiguravaju oko tri četvrtine svih radnih mjesta u EU-u."

Dodatne informacije

Europski investicijski fond (EIF) je financijska je institucija koja je dio Grupe Europske investicijske banke (Grupa EIB-a). Njegova je glavna misija podržati europska mikro, mala i srednja poduzeća podržavajući njihov pristup financiranju i poduzetničkom kapitalu. EIF je također aktivan u podupiranju ulaganja u klimatske i infrastrukturne fondove sa snažnom usmjerenosti na održivost okoliša. U ovoj ulozi, EIF slijedi ciljeve Europske unije za potporu inovacijama, istraživanju i razvoju, poduzetništvu, rastu i zapošljavanju.

Program InvestEU omogućuje Europskoj uniji ključno dugoročno financiranje iskorištavanjem značajnih privatnih i javnih sredstava za potporu održivom oporavku. Pomaže u mobiliziranju privatnih ulaganja za prioritete politike EU-a, kao što su europski zeleni plan i digitalna tranzicija. Program InvestEU povezuje brojne financijske instrumente EU-a koji su trenutno dostupni za potporu ulaganjima u Europskoj uniji, čineći financiranje investicijskih projekata u Europi jednostavnijim, učinkovitijim i fleksibilnijim. Program se sastoji od tri komponente: fond InvestEU, savjetodavni centar InvestEU i portal InvestEU. Fond InvestEU provodi se pomoću financijskih partnera koji ulažu u projekte koristeći proračunsko jamstvo EU-a od 26,2 milijarde eura. Cjelokupno proračunsko jamstvo poduprijet će investicijske projekte provedbenih partnera i poboljšati njihovu sposobnost podnošenja rizika, mobilizirajući tako najmanje 372 milijarde eura dodatnih ulaganja.

UniCredit je paneuropska komercijalna banka s jedinstvenom ponudom usluga u Italiji, Njemačkoj i srednjoj i istočnoj Europi. Cilj joj je osnažiti zajednice kako bi mogle napredovati, pružajući najbolju uslugu dostupnu svim dionicima i otkrivajući potencijal naših klijenata i ljudi diljem Europe. Uslužuje više od 15 milijuna klijenata diljem svijeta, a podijeljen na četiri osnovne regije i dvije poslovne linije, tj. korporativnu i individualnu, uz digitalizaciju i predanost načelima ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja.

Pojedinosti

Datum objave
10. svibnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj