Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. siječnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Intelektualno vlasništvo: početak nove ere primjenom jedinstvenog patentnog sustava

Komisija pozdravlja početak razdoblja privremene primjene Sporazuma o jedinstvenom sudu za patente, čime se otvara put za pokretanje jedinstvenog patentnog sustava.

Intelektualno vlasništvo: početak nove ere primjenom jedinstvenog patentnog sustava

Tijekom tog razdoblja jedinstveni sud za patente dovršit će potrebne mjere kako bi osigurao operativno pokretanje novog sustava. Jedinstvenim patentnim sustavom osigurat će se jednostavna i cjenovno pristupačna patentna zaštita u Europi jedinstvenim postupkom registracije patenata i centraliziranim parničnim postupcima. Jedinstvenim patentom znatno će se smanjiti troškovi patentne zaštite u korist poduzeća, posebno MSP-ova.

Time bi se trebala potaknuti ulaganja u istraživanja i razvoj te olakšati prijenos znanja diljem jedinstvenog tržišta. Naposljetku, jedinstvenim patentnim sustavom smanjit će se i razlika između troškova patentne zaštite u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i ostalim trećim zemljama. Pokretanje jedinstvenog patentnog sustava započet će prvog dana u travnju nakon posljednje rasprave o ratifikaciji Sporazuma o jedinstvenom sudu za patente.

Izjava povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona u kojoj se pozdravlja privremena primjena jedinstvenog patentnog sustava dostupna je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
20. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj