Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Integracija migranata i izbjeglica na tržište rada: Komisija ponovno surađuje sa socijalnim i gospodarskim partnerima

Komisija, sindikati, gospodarske komore i organizacije poslodavaca obnavljaju suradnju u integraciji migranata i izbjeglica na tržište rada. U zajedničkoj izjavi, koja je objavljena danas, navode područja na koja će se ubuduće usredotočiti i...

Integracija migranata i izbjeglica na tržište rada: Komisija ponovno surađuje sa socijalnim i gospodarskim partnerima

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit izjavio je: Za europski stup socijalnih prava nije važno odakle ljudi dolaze. Neovisno o spolu, rasi ili etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invaliditetu, dobi ili spolnoj orijentaciji, svi imaju pravo na jednako postupanje i jednake mogućnosti kad je riječ o zapošljavanju. Moramo pomoći izbjeglicama da se integriraju na tržište rada, da se usavršavaju i dobiju pristup kvalitetnim radnim mjestima. To je od presudne važnosti za njihovo dostojanstvo, ali i za socijalnu koheziju Europe.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je: Moramo bolje iskoristiti vještine i potencijal izbjeglica i migranata kako bi naša tržišta rada postala uključivija, a europsko društvo prosperitetnije i povezanije. Proteklih smo mjeseci vidjeli da radnici i poduzetnici migranti imaju vještine i talente kojima pridonose oporavku europskoga gospodarstva. Danas ponovno izražavamo svoju potporu organizacijama poslodavaca, sindikatima i gospodarskim komorama u njihovu radu s izbjeglicama. Otvoreni smo za širenje suradnje na područje migracija radne snage.

Od pokretanja Europskog partnerstva za integraciju prije tri godine Komisija financira projekte koje provode organizacije socijalnih i gospodarskih partnera kako bi se promicala integracija izbjeglica na tržište rada. Među njima su primjerice projekt Labour-INT, kojim se u Italiji, Njemačkoj i Belgiji podupire integracija izbjeglica od samog dolaska s pomoću procjene vještina, osposobljavanja i pronalaženja posla te integracija na radnom mjestu ili europski program za integraciju izbjeglica, koji se provodi u Bugarskoj, Grčkoj, Italiji i Španjolskoj. Socijalni i gospodarski partneri u 20 država članica pokrenuli su inicijative kao što je platforma fachkraeftepotenzial, koju je pokrenula Austrijska savezna gospodarska komora, a pruža informacije poduzećima koja žele zaposliti izbjeglice.

Na temelju tih postignuća potpisnici su se složili da će se ubuduće usredotočiti na tri područja: povezivanje dionika u gospodarstvu i društvu radi integracije na tržište rada, potporu poduzetništvu te olakšavanje identifikacije, procjene i vrednovanja vještina.

Komisija će osim toga sa socijalnim i gospodarskim partnerima nastojati proširiti dijalog i buduću suradnju na područje migracija, u skladu s ciljevima novog Programa vještina za Europu i nadolazećeg pakta o migracijama i azilu. Jedna od tema pritom bi moglo biti poboljšanje kanala za migraciju radne snage da bi se zadovoljile promjenjive potrebe Europe.

Kontekst

U okviru Europskog partnerstva za integraciju, koje je potpisano 20. prosinca 2017., Komisija i socijalni i gospodarski partneri udružili su snage kako bi promicali integraciju izbjeglica na tržište rada. Ciljevi partnerstva su poboljšati ranu integraciju izbjeglica na tržište rada, osigurati da integracija koristi izbjeglicama te gospodarstvu i društvu u cjelini, promicati pristup s više dionika (uključujući javna tijela, službe za zapošljavanje, socijalne i gospodarske partnere, poslovne organizacije, gospodarske i industrijske komore, obrtničke komore, poduzeća i radnike, poslodavce u javnim službama, pružatelje usluga obrazovanja i osposobljavanja te organizacije civilnog društva).

Više informacija

Zajednička izjava

Europsko partnerstvo za integraciju – internetske stranice Komisije

Pojedinosti

Datum objave
7. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj