Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak14. prosinca 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Instrument SURE: zaštita radnih mjesta i radnika

Komisija isplatila posljednjih 6,5 milijardi eura u okviru instrumenta SURE, čime je ukupna potpora državama članicama dosegnula 98,4 milijarde eura.

Instrument SURE

Komisija je danas isplatila više od 6,5 milijardi eura za devet država članica. Bila je to posljednja transakcija u okviru instrumenta SURE, namijenjenog zaštiti radnih mjesta i dohotka od posljedica pandemije bolesti COVID-19. Uz današnju devetu i posljednju isplatu, iz instrumenta SURE osigurano je ukupno 98,4 milijarde eura financijske pomoći za 19 država članica. U okviru tih transakcija Bugarska je primila 460 milijuna eura, Cipar 29 milijuna eura, Češka 2,5 milijardi eura, Grčka 900 milijuna eura, Hrvatska 550 milijuna eura, Litva 142 milijuna eura, Latvija 167 milijuna eura, Poljska 1,5 milijardi eura, a Portugal 300 milijuna eura. Svih devet država članica već je primilo financijsku potporu u okviru instrumenta SURE.

Tim zajmovima financirat će se prošli rashodi za mjere uvedene radi ublažavanja teških socioekonomskih posljedica krize uzrokovane bolešću COVID-19. Zajmovi će državama članicama pomoći da pokriju troškove financiranja nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera, među ostalim za samozaposlene osobe, te nekih zdravstvenih mjera. Te su mjere pomogle da se zaštite radna mjesta i pruži dohodovna potpora tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Instrument SURE pomogao je državama članicama da ublaže učinke pandemije 2020. te je podupirao brzi oporavak 2021. Najnovije izvješće Komisije pokazuje da je iz instrumenta SURE u 2020. pružena potpora za oko 31,5 milijuna građana i 2,5 milijuna poduzeća, a u 2021. za 9 milijuna građana i više od 800 000 poduzeća. U lipnju 2021. instrumentu SURE dodijeljena je Nagrada Europskog ombudsmana za dobru upravu za 2021. u kategoriji pružanja usluga usmjerenih na građane. Instrument SURE dostupan je do 31. prosinca 2022.

Današnje isplate financirane su Komisijinim prošlotjednim izdanjem obveznica s društvenim učinkom EU SURE u vrijednosti od 6,548 milijardi eura, koje su u ovom razdoblju na kraju godine naišle na velik interes ulagača.

Kontekst

Europski instrument za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) ključni je element opsežne strategije Unije za zaštitu radnih mjesta i radnika od posljedica pandemije koronavirusa. Iz tog instrumenta pruža se financijska potpora u obliku zajmova koje Unija odobrava državama članicama pod povoljnim uvjetima.

Komisija je 2. travnja 2020. predložila Uredbu o instrumentu SURE kao dio početnog odgovora Unije na pandemiju. Vijeće je tu uredbu donijelo 19. svibnja 2020. kao jasan znak europske solidarnosti, a instrument SURE postao je dostupan nakon što su sve države članice 22. rujna 2020. potpisale sporazume o jamstvu. Prva isplata izvršena je pet tjedana nakon toga.

Komisija je 7. prosinca 2022. za Unijin program SURE izdala novu 15-godišnju obveznicu s društvenim učinkom u vrijednosti od 6,548 milijardi eura s rokom dospijeća u prosincu 2037. Komisija izdaje obveznice s društvenim učinkom za financiranje instrumenta SURE i koristi se prihodima za pružanje naizmjeničnih zajmova državama članicama korisnicama. Dodatne informacije o tim obveznicama, kao i cjeloviti pregled sredstava prikupljenih u okviru svakog izdanja i država članica korisnica, dostupni su ovdje.

Današnji zajmovi Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Litvi, Latviji i Portugalu dodatna su sredstva koja dopunjuju početnu financijsku pomoć iz instrumenta SURE odobrenu 2020. Vijeće je ta dodatna sredstva odobrilo u razdoblju od rujna do studenoga 2022. Poljskoj je danas isplaćen posljednji dio financijske pomoći odobrene 2020., nakon što je u studenome riješen problem povezan s apsorpcijom sredstava.

Više informacija

Objava za medije

Informativni članak o instrumentu SURE

Uredba o instrumentu SURE

Internetska stranica instrumenta SURE

EU kao zajmoprimac

 

Pojedinosti

Datum objave
14. prosinca 2022. (Posljednji put ažurirano: 14. prosinca 2022.)
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj

Kontakti

Andrea Čović Vidović

Ime
Andrea Čović Vidović
Organizacija
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
E-adresa
andrea [dot] COVIC-VIDOVICatec [dot] europa [dot] eu
Broj mobilnog telefona
+385 91 5106 830
Poštanska adresa
Augusta Cesarca 4-6, Zagreb, Hrvatska