Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 7 min

Hvarski Arsenal među nagrađenima nagradom europske baštine - Europa Nostra Nagrade 2020

Ususret proslavi Dana Europe 9. Svibnja, Europska komisija i Europa Nostra ponosno objavjuju ovogodišnje pobjednike Nagrade europske baštine / Europa Nostra nagrade. Najprestižnije europsko priznanje u području, baštine dodijeljeno je 21 projektu iz...

Hvarski Arsenal među nagrađenima nagradom europske baštine

Ljubitelji baštine i podržavatelji iz cijele Europe i ostatka svijeta sada mogu glasati i online za Public Choice Award / Nagradu publike i tako pružiti potporu vlastitoj ili drugoj europskoj zemlji. U vremenima izolacije i društvenog distanciranja, Europska Komisija i Europa Nostra nastoje potaknuti širok broj ljudi u otkrivanju nagrađenih dostignuća, te glasovanju za njima omiljena 3 projekta. Pobjednik Public Choice Award / Nagrada publike bit će proglašen nakon ljeta. Pobjednici glavnih nagrada (Grand Prix), s pripadajućim novčanim nagradoma od 10.000 Eura, biti će proglašeni istom prigodom.

„COVID-19 kriza jasno je odredila koliko su kultura i kulturna baština potrebni ljudima i zajednicama diljem Europe. U trenutku kada stotine milijuna Europljana ostaju fizički razdvojene, naša kulturna baština nastavlja, više nego ikad, okupljati ljude. Ovogodišnji dobitnici nagrada Nagrade europske baštine / Europa Nostra Awards nadahnjuju i snažni su primjeri koji uistinu doprinose bliskijoj, ujedinjenijoj i otpornijoj Europi “, poručila je Mariya Gabriel, povjerenica Europske Komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade.

„U ovim izazovnim vremenima, naši dobitnici nagrada sa svojim uspješnim pričama o tome kako se nevolja može prevladati stručnošću, predanošću i timskim radom pravi su glasnici nade. Ovi uzorni, nagrađeni projekti pokazuju da je kulturna baština vitalna za naš mentalni i fizički oporavak od traume koju uzrokuje pandemija. Naša zajednička baština i njeni skrbnici mogu doprinijeti na mnogo načina: od stvaranja dostupnog kulturnog sadržaja kreativnim digitalnim rješenjima do poduzimanja konkretnih radova na obnovi i rehabilitaciji kao činu društvenog i ekonomskog preporoda naših gradova i sela ", izjavio je Hermann Parzinger, izvršni predsjednik Europe Nostre.

Nagrade Europske baštine / Europa Nostra Awards pokrenula je Europska komisija 2002. godine, a od tada ih vodi Europa Nostra - europski glas civilnog društva za očuvanje kulturne baštine. Nagradni program ima potporu programa Kreativna Europa Europske Unije.

Dobitnike nagrada izabrali su neovisni žiriji sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon detaljne procjene kandidatura koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih država. Ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti i tri nagrade Europa Nostra za zapažena dostignuća iz europskih zemalja koje nisu sudjelovale u programu EU Kreativa Europa, a to su Švicarska i Turska.

U 2020. godini bit će dodijeljene i dvije nove posebne nagrade ILUCIDARE pristiglim prijavama na Europske nagrade za baštinu / Europa Nostra Awards. ILUCIDARE specijalne nagrade bit će objavljene 28. svibnja. ILUCIDARE je projekt koji financira program Horizon 2020, s ciljem uspostave međunarodne mreže koja promiče baštinu kao izvor inovacija i međunarodnih odnosa.

Hvarski Arsenal, HRVATSKA

Zgrada Arsenala, smještena u centru grada Hvara, najvažnije luke otoka, pažljivo je obnovljena i uspješno pretvorena u živo kulturno središte za posjetitelje i lokalnu zajednicu. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije bili su partneri Gradu Hvaru u 30-godišnjem projektu obnove Hvarskog Arsenala. Projekt su financirali Grad Hvar, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije I Splitsko-dalmatinska županija, uz dodatna sredstva civilnih udruga i Europskog fonda za regionalni razvoj.

Gradnja srednjovjekovnog Arsenala započela je u 13. stoljeću. Arheološki nalazi upućuju da se on koristio kao arsenal već od 3. - 4. stoljeća nove ere. Tek početkom 17. stoljeća zgrada je poprimila svoj današnji izgled, obuhvaćajući prostor za izradu, popravke i čuvanje brodica u prizemlju zgrade te kazalištem i spremištem koje je danas preuređeno u galeriju i povijesnu, tzv. kapetansku sobu, na prvom katu.

Izuzetno zahtjevan projekt revitalizacije Arsenala uključivao je tehničku dokumentaciju, istraživačke radove i konzervatorski elaborat (1989.-2005.); rekonstrukciju nosive konstrukcije (2005.-2009.); arheološka iskapanja (1994-1996. i 2014-2015.); fazu rekonstrukcije i obnove (2014.-2018.); i završne radove u unutrašnjosti zgrade, uključujući opremanje kazališta, galerije i kapetanske sobe (2018.-2019.).

Prostor u prizemlju zadržao je svoj izvorni oblik s prezentiranim kamenim zidovima i lukovima, dok suvremena višenamjenska oprema pruža građanima prostor održavanja širokog spektra kulturnih i društvenih događanja. Izvorne venecijanske drvene grede i danas se nalaze na stropu galerije na prvom katu, dok su druge originalne značajke zgrade, ponajviše freske i kazališne lože, sačuvane i restaurirane u njihovom izvornom izgledu.

Potrebne inovacije bitne za namjenu zgrade suvremeno su dizajnirane, time naglašavajući izvorni karakter zgrade. Ovi novi elementi ukomponirani u povijesne slojeve zgrade, uspješno su doveli do dramatičnog spoja starog i novog.

Žiri je primijetio da je „ovaj vrijedni projekt revitalizacije prilagodio vrlo značajnu zgradu modernim potrebama zajednice i dodao novu kulturnu dimenziju turizmu ovog područja. On predstavlja dugoročno nastojanje da se osigura očuvanje Arsenala kao mjesta visoke kulturne baštine. Stratifikacija zgrade iz 16. stoljeća i kasnijeg kazališta iz 18. stoljeća pravilno je prepoznata u konzervatorskim radovima. Ovakvi lokaliteti su dokaz duge povijesti međunarodne trgovine u Europi, a značajan je njihov smještaj u luci, gdje i danas igraju važnu ulogu kao mjesto povezivanja.”

Nagrade europske baštine / Europa Nostra nagrada

Europsku nagradu baštine / Europa Nostra nagradu pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi Europa Nostra. Promoviraju i promiču najbolje primjere očuvanja baštine, istraživanje, upravljanje, volontiranje, obrazovanje i komunikaciju. Na taj način doprinose jačem javnom priznavanju kulturne baštine kao strateškog resursa za europsko gospodarstvo i društvo. Nagrade se financiraju iz EU programa Kreativna Europa.

Europska nagrada baštine / Europa Nostra nagrade ističu najbolje prakse, potiču prekograničnu razmjenu znanja i povezuju različite zainteresirane strane na šira umrežavanja. Nagrade donose velike dobitke pobjednicima, kao što su veća (inter)nacionalna vidljivost, dodatno financiranje i povećani broj posjetitelja. Osim toga, nagrade potiču bolje razumijevanje naše zajedničke baštine u široj javnosti. Nagrade su stoga ključni alat za promicanje višestruke vrijednosti europske kulturne i prirodne baštine.

U proteklih 18 godina, organizacije i pojedinci iz 39 zemalja podnijeli su ukupno 3.150 prijave za Nagrade. Što se tiče broja prijava po zemljama, Španjolska je prva na ljestvici, s 542 projekata, slijedi Italija, sa 318 prijava, i Ujedinjeno Kraljevstvo, s 308 prijava. U kategorijama, Konzervacija, očuvanje i zaštita baštine je imala najviše podnesaka (1,794), zatim slijedi Edukacija, usavršavanje i podizanje svijesti (601), Istraživanje (395) i, konačno, Predana služba baštini (360).

Od 2002. godine nezavisni stručni žiri nagradio je 533 projekata iz 34 zemlje. U skladu s brojem prijava, Španjolska je na vrhu popisa s 70 primljenih nagrada, Velika Britanija na drugom mjestu (62 nagrada) dok je Italija na trećem mjestu (47 nagrada). Što se tiče kategorija, u kategoriji Konzervacija, očuvanje i zaštita baštine najviše je dobitnika (300) nakon čega slijedi Edukacija, usavršavanje i podizanje svijesti (89), Predana služba baštini (78) i, na kraju, Istraživanje (66).

Ukupno je dodijeljeno 123 Grand Prix nagrada u iznosu od 10,000 € za istaknute inicijative za baštinu, odabrane među nagrađivanim projektima.

Europa Nostra

Europa Nostra je europski glas civilnog društva posvećenom očuvanju i promidžbi kulturne i prirodne baštine. Ta paneuropska federacija nevladinih udruga koje se bave baštinom koju podržava i široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca pokriva više od 40 zemalja u Europi. Osnovana 1963. godine, danas je prepoznata kao najreprezentativnija mreža baštine u Europi.

Europa Nostra kampanje za spašavanje ugroženih europskih spomenika, lokaliteta i krajolika, posebno kroz program 7 najugroženijih potiču izvrsnost kroz Europsku nagradu baštine / Europa Nostra nagrade. Također pridonose formuliranju i provedbi europskih strategija i politika vezanih uz baštinu, kroz strukturirani dijalog s europskim institucijama i koordinaciju Europskog saveza za baštinu 3.3. Europa Nostra je bila jedna od inicijatora i važan partner iz civilnog društva u programu Europska godina kulturne baštine 2018.

Kreativna Europa

Kreativna Europa je program EU-a koji podržava kulturne i kreativne sektore, omogućujući im da povećaju svoj doprinos zapošljavanju i rastu. S proračunom od 1,46 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020. podržava organizacije u području baštine, izvedbenih umjetnosti, likovnih umjetnosti, interdisciplinarne umjetnosti, izdavaštva, filmova, televizije, glazbe i video igara, kao i desetaka tisuća umjetnika, kulturnih i audiovizualnih profesionalaca. Financiranje im omogućuje da djeluju u cijeloj Europi, da dopru do nove publike i razviju vještine potrebne u digitalnom dobu.

Pojedinosti

Datum objave
7. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj