Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Dodatne informacije19. prosinca 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Hrvatski kreatori digitalnog sadržaja posjetili su najvažnije europske institucije

18 kreatora sadržaja za digitalne komunikacijske platforme iz Hrvatske okupilo se tijekom dvodnevnog posjeta europskim institucijama u Bruxellesu.

Hrvatski influenceri u Bruxellesu

Čak 18 kreatora sadržaja za digitalne komunikacijske platforme iz Hrvatske okupilo se tijekom dvodnevnog posjeta europskim institucijama u Bruxellesu. Dobili su priliku „zaviriti iza zastora“ i doživjeti uživo rad Europske komisije i Europskog parlamenta. Upoznali su se s temama koje su važne za svakodnevni život europskih građana.

Kreatori sadržaja imaju važnu ulogu na digitalnim platformama jer direktno informiraju zajednicu koja ih prati i oblikuju javno mišljenje. Cilj putovanja bio je pokrenuti dijalog i razgovarati o različitim područjima u kojima i oni sami djeluju i informiraju svoje pratitelje. Naglasak posjeta bio je na digitalnom okruženju i aktualnim politikama koje zagovara EU, a izravno utječu na život i rad kreatora sadržaja.

 

Dezinformacije su ozbiljna prijetnja

Po dolasku u Centar za posjetitelje Europske komisije uvodnim predavanjem kreatori sadržaja upoznali su se s osnovnim informacijama o EU-u, institucijama Europske unije i njihovim ulogama. Brojna zanimljiva pitanja ticala su se utjecaja izlaska Velike Britanije iz EU-a te postoji li mogućnost skorijeg proširenja i koja bi zemlja mogla postati sljedeća država članica. Tijekom zanimljivog predavanja o tome na koji način se Europska komisija bori protiv dezinformacija, kreatori sadržaja podijelili su vlastita iskustva i situacije s kojima se svakodnevno susreću u digitalnom prostoru. Zaključili su kako postoji puno prostora za napredak, a platforme i alati Europske komisije u tome imaju značajnu ulogu. Građani ih trebaju naučiti koristiti kao važnu sastavnicu digitalne pismenosti.

Uz pomoć djelatnika Glavne uprave Europske komisije za komunikaciju, kreatorima su predstavljeni planovi i komunikacijska strategija za prisutnost Europske komisije na društvenim mrežama. Potom su krenuli u posjet press centru Europske komisije gdje im je predstavljen Akt o digitalnim uslugama. Dobili su brojne korisne informacije o tome kako Europska komisija nastoji osigurati sigurniji digitalni prostor. Cilj je svim građanima pružiti jednake mogućnosti za obrazovanje, rad, informiranje, ali i zabavu i slobodno vrijeme. Imali su priliku posjetiti i Audiovizualnu službu Europske komisije koja nudi niz besplatnih usluga i materijala, uključujući ,,Europe by Satelite“, snimke i videozapise i fotoreportaže.   

 

Društvene mreže imaju važnu ulogu u komunikaciji s Europljanima

Studijsko putovanje nastavljeno je posjetom Europskom parlamentu, posebice vijećnici u kojoj se donose važne odluke koje oblikuju život i budućnost Europske unije. Uslijedila je posjeta Izložbenom centru Experience Europe, interaktivnom centru Europske komisije. Tu su kreatori sadržaja na brainstorming radionici raspravljali o EU-u i njezinim vrijednostima. Na radionici je utvrđeno kako su društvene mreže nezaobilazan komunikacijski alat današnjice. Rasprava se vodila o tome na koji način kvalitetnije komunicirati s građanima i gdje vide prostor za napredak.

Zahvaljujemo svim digitalnim kreatorima na odazivu i što dijele vrijednosti Europske unije kroz svoj sadržaj na društvenim mrežama. Veselimo se novim susretima!

 

Više informacija:

Domagoj Sever: web stranice skitnica.hr

Tomislav Pancirov: reels na Instagramu

Andro Anić: reels na TikToku

Centar za posjetitelje Europske komisije

Pravni centar za influencere

Adria Digital Media Observatory – multidisciplinarni centar za provjeru točnosti

Provjerite internetski portal EUvsDisinfo & LEARN - alat za razumijevanje i odgovor na dezinformacije

Posjet drugim institucijama, tijelima i agencijama EU-a

 

Izbori za Europski parlament 2024.: sve što trebate znati

Web-mjesto Zajednoza.eu

Pojedinosti

Datum objave
19. prosinca 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj