Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Hong Kong: U izvješću EU-a istaknuto je zabrinjavajuće pogoršanje političke situacije

Europska komisija i Visoki predstavnik danas su izvijestili o razvoju događaja u području politike i gospodarstva u Posebnom Upravnom Području Hong Kongu. U 23. godišnjem izvješću Europskom parlamentu i Vijeću obuhvaćen je razvoj događaja u 2020.

Hong Kong: U izvješću EU-a istaknuto je zabrinjavajuće pogoršanje političke situacije

Visoki predstavnik EU-a / potpredsjednik Josep Borrell izjavio je: Svjedočili smo zabrinjavajućem pogoršanju političke situacije u Hong Kongu u 2020. Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je nametnuo Peking, koristi se za suzbijanje prodemokratskih snaga, gušenje neslaganja i pluralizma te narušavanje temeljnih sloboda. Uhićenje desetaka prodemokratskih aktivista u siječnju ove godine pokazalo je da je taj trend sve jači. Kina svjesno ukida načelo „jedna zemlja, dva sustava”, čime krši svoje međunarodne obveze i Temeljni zakon Hong Konga. Regresivne izborne promjene koje je jučer odobrio Peking još su jedan korak na tom putu.

Ozbiljno slabljenje autonomije, demokracije i temeljnih sloboda

U izvješću se ističe da je tijekom prošle godine u Hong Kongu dodatno ozbiljno narušen njegov visok stupanj autonomije, demokratska načela i temeljne slobode, na čiju su se zaštitu kineske vlasti obvezale barem do 2047. To brzo pogoršanje dovodi u pitanje spremnost Kine na poštovanje međunarodnih obveza i obveza prema stanovnicima Hong Konga u skladu s načelom „jedna zemlja, dva sustava” i Temeljnim zakonom Hong Konga.

Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Hong Kongu je 30. lipnja 2020. nametnuo Zakon o nacionalnoj sigurnosti. Sadržaj tog zakona izazvao je ozbiljnu zabrinutost, koja je uvelike opravdana naknadnim događajima. Taj je zakon negativno utjecao na ostvarivanje zaštićenih prava i sloboda u Hong Kongu te služi kao okosnica represije nad oporbom, što je uključivalo uhićenja brojnih prodemokratskih aktivista. U medijima, akademskoj zajednici i civilnom društvu sve je prisutnija autocenzura. Postoji i zabrinutost zbog izvanteritorijalnih učinaka Zakona o nacionalnoj sigurnosti i njegovih mogućih izravnih posljedica za građane, poduzeća i interese EU-a. Vlasti iz kontinentalne Kine pojačale su nadzor nad poslovima Hong Konga. I dalje postoji visoka razina povjerenja u integritet i nepristranost pravosuđa, ali nejasno je u kojoj će mjeri suci moći štititi prava i slobode u kontekstu primjene Zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Izbori za Zakonodavno vijeće koji su se trebali održati 6. rujna 2020. odgođeni su za godinu dana, a vlada je kao opravdanje navela pandemiju bolesti COVID-19. U studenome su vlasti Hong Konga prema odluci Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu protjerale četiri prodemokratska zakonodavca, čime su dodatno ugrozile visok stupanj autonomije Hong Konga te demokratske provjere i ravnotežu.

U godišnjem izvješću ističu se međusobno povezani interesi i veze između Europske unije i Hong Konga. Osim snažnih i dubokih međuljudskih veza, u Hong Kongu je prisutno oko 1560 europskih poduzeća te je privukao europska ulaganja u vrijednosti 163 milijarde eura. Unatoč teškim uvjetima globalne pandemije ukupna je bilateralna trgovina 2020. premašila 27,4 milijarde eura, što Hong Kong čini 12. najvećim trgovinskim partnerom EU-a u Aziji 2020. Hong Kong je zaslužan za više od 60 % izravnih stranih ulaganja u Kinu i iz Kine. Uvođenje Zakona o nacionalnoj sigurnosti i pogoršanje stanja u Hong Kongu 2020. negativno su utjecali na poslovno okruženje.

Danas doneseno godišnje izvješće ne obuhvaća događaje u području politike i gospodarstva u Hong Kongu 2021. Oni uključuju, među ostalim, masovno uhićenje 6. siječnja i kasniji kazneni progon osoba uključenih u prodemokratske predizbore u srpnju 2020. te odluku kineskog Nacionalnog narodnog kongresa od 11. ožujka o uvođenju promjena u izborni sustav Hong Konga. Ta će odluka znatno utjecati na demokratsku odgovornost i politički pluralizam u Hong Kongu.

Kontekst

Od predaje Hong Konga Narodnoj Republici Kini 1997. Europska unija i njezine države članice pozorno prate razvoj događaja u području politike i gospodarstva u Posebnom Upravnom Području Hong Kongu u skladu s načelom „jedna zemlja, dva sustava”.

Europska komisija i Visoki predstavnik, u skladu s obvezom prema Europskom parlamentu preuzetom 1997., objavljuju godišnje izvješće o razvoju događaja u području politike i gospodarstva u Hong Kongu. Ovo je 23. takvo izvješće i u njemu se daje prikaz stanja 2020.

EU je donošenjem paketa mjera 28. srpnja odgovorio na nametanje Zakona o nacionalnoj sigurnosti. U ključne mjere ubraja se sljedeće:

  • Šest država članica EU-a suspendiralo je svoje sporazume o izručenju ili pregovore o takvom sporazumu s Hong Kongom.
  • Pojačana je kontrola koju tijela država članica provode u pogledu izvoza za krajnju upotrebu u Hong Kongu.
  • Diplomatski predstavnici EU-a i država članica koordinirano prisustvuju i promatraju suđenja prodemokratskim aktivistima u Hong Kongu.
  • Pojačani su kontakti EU-a s organizacijama civilnog društva u Hong Kongu.
  • Hongkonški studenti te akademsko i sveučilišno osoblje nastavljaju sudjelovati u širokom spektru razmjena u području visokog obrazovanja u okviru programa Erasmus+ i bilateralnih programa razmjene koje vode države članice.
  • S Hong Kongom nisu pokrenuti novi pregovori.
  • EU redovito izražava svoju zabrinutost Hong Kongu i Pekingu, među ostalim izravno kineskom vodstvu na sastanku na vrhu EU-a i Kine 22. lipnja 2020. te na sastanku čelnika EU-a i Kine 14. rujna i 30. prosinca.

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove 22. veljače 2021. ministri vanjskih poslova zemalja EU-a potvrdili su da je EU spreman poduzeti dodatne korake kao odgovor na daljnje ozbiljno narušavanje političkih sloboda i ljudskih prava u Hong Kongu. S obzirom na to da je kineski Nacionalni narodni kongres 11. ožujka 2021. donio odluku o izbornom sustavu Hong Konga, EU će razmotriti poduzimanje dodatnih koraka te pozorno pratiti stanje u Hong Kongu u okviru sveukupnih odnosa između Europske unije i Kine.

Više informacija

23. godišnje izvješće o razvoju događaja u području politike i gospodarstva u Posebnom Upravnom Području Hong Kongu

Internetske stranice Ureda EU-a za Hong Kong i Makao

Pojedinosti

Datum objave
12. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj