Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Hitna potreba za reformom PDV-a u Europskoj uniji

Manjak prihoda od PDV-a – ukupna razlika očekivanog i stvarno naplaćenog prihoda od PDV-a – opet pokazuje da je potrebna temeljita reforma kako bi države članice u svojim proračunima mogle potpuno iskoristiti prihode od PDV-a. Iako je naplata prihoda...

20150128_tax-avoidance_0.jpg

Procjena je nove studije Europske komisije da države EU-a 2015. nisu naplatile ukupno 152 milijarde eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, rekao je: „Države članice ne bi smjele prihvaćati tako strašne gubitke prihoda od PDV-a. Komisija podupire nastojanja da se poboljša naplata PDV-a u EU-u, ali treba imati u vidu da su današnja pravila o PDV-u sastavljena 1993. i zastarjela. Uskoro ćemo predložiti reformu pravila o PDV-u za prekogranične prodaje. Naša će reforma omogućiti smanjivanje prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om za 80 % i vratiti državama članicama taj novac, koji im je nasušno potreban.”

Iako se prosječni brojevi za EU poboljšavaju, uspješnost naplate PDV-a znatno se razlikuje među državama članicama. Najveće manjke prihoda od PDV-a prijavile su Rumunjska (37,2 %), Slovačka (29,4 %) i Grčka (28,3 %). Najmanji manjci zabilježeni su u Španjolskoj (3,5 %) i Hrvatskoj (3,9 %). Ako se promatra u apsolutnim iznosima, najveći je manjak 35 milijarde eura u Italiji. Manjak je smanjen u većini država članica, a najviše su se poboljšale Malta, Rumunjska i Španjolska. U sedam država članica – Belgiji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Finskoj i Ujedinjenoj Kraljevini – statistike su se malo poboljšale.

Europska komisija namjerava u listopadu iznijeti prijedloge za najtemeljitiju reformu europskih pravila o PDV-u u 25 godina. To će omogućiti lakše suzbijanje prijevara povezanih s PDV-om i učinkovitiju naplatu PDV-a. Nedavni članci u medijima povezuju prijevare povezane s PDV-om velikih razmjera s organiziranim kriminalom, što obuhvaća i terorizam. Samo zajednički rad država članica može riješiti ovaj problem.

Iako su države članice već poduzele korake kako bi smanjile manjak prihoda od PDV-a, najbolji je način za zaštitu budućnosti jedinstvenog tržišta moderniziracija sustava PDV-a i njegova prilagodba na temelju problema izazvanih prijevarama velikih razmjera. Reforma današnjeg sustava PDV-a trebala bi također olakšati razvoj jedinstvenog digitalnog tržišta i dopuniti program koji je Komisija pripremila kako bi uspostavila pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u EU-u.

Kontekst

Komisija financira istraživanje o manjku prihoda od PDV-a. Izmjereni manjak prihoda od PDV-a prvi put obuhvaća prihode na temelju novih pravila o PDV-u s obzirom na prekogranične prodaje e-usluga, koja su stupila na snagu 1. siječnja 2015. na temelju prijedloga Komisije.

Komisija je u travnju 2016. donijela Akcijski plan za PDV – Put k jedinstvenom europskom području PDV-a. U planu se navode hitne aktivnosti za rješavanje manjka prihoda od PDV-a, kao i strateška dugoročna rješenja za prevladavanje prijevara povezanih s PDV-om i poboljšanje naplate PDV-a diljem EU-a. Opisuju se koraci koji se moraju poduzeti za postizanje jedinstvenog europskog područja PDV-a i način na koji sustav PDV-a treba prilagoditi stanju unutarnjeg tržišta, digitalnom gospodarstvu i potrebama malih i srednjih poduzeća.

Komisija će ove jeseni predstaviti zakonodavne prijedloge kako bi reformirala načelo naplate PDV-a za prekograničnu trgovinu unutar EU-a. Godišnji manjak prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara u EU-u iznosi 50 milijardi eura. Novi bi sustav trebao prekogranične prijevare smanjiti za 80 % (približno 40 milijardi eura). Komisija se nada da će se države članice brzo dogovoriti o novim pravilima radi poboljšanja sustava PDV-a za potrebe e-trgovine. Ta su pravila predložena 2016. Budući da je riječ o inicijativama u području oporezivanja, sve se države članice moraju jednoglasno složiti prije nego što predložene promjene stupe na snagu.

Korisne poveznice

Izvješće je u cijelosti dostupno na ovoj poveznici.

Dodatne informacije dostupne su u Najčešćim pitanjima.

Pojedinosti

Datum objave
28. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj