Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. prosinca 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

HERA s 24 milijuna eura podupire razvoj dijagnostičkih proizvoda za bolesti dišnog sustava

Sporazum između HERA-e i BARDA-e ključan je za osiguravanje alata potrebnih za rano otkrivanje prijetnji zdravlju i potporu bržem javnozdravstvenom odgovoru radi zaštite naših građana.

Potpora razvoju dijagnostičkih proizvoda za bolesti dišnog sustava

Kako bi se ojačala transatlantska suradnja u području pripravnosti i odgovora na prijetnje javnom zdravlju, Komisijino tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) i američko tijelo za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) postavili su zajednički cilj unapređenja razvoja dijagnostičkih proizvoda sljedeće generacije kojima se mogu otkriti novi respiratorni virusi. HERA i BARDA koordinirale su financiranje inovacija kako bi takve uređaje izravno prenijele u bolničko okruženje, bez potrebe za centraliziranim laboratorijem.

Testiranje na nove patogene u trenutku izbijanja bolesti znatno ubrzava javnozdravstveni odgovor. Često nije moguće brzo otkriti patogen odgovoran za slučajeve virusnih i bakterijskih bolesti. Dijagnostički proizvodi mogli bi promijeniti taj scenarij, omogućujući preciznije mogućnosti liječenja prilagođenih patogenima, pružajući kliničku vrijednost za liječenje postojećih zaraznih bolesti i antimikrobnu otpornost (AMR).

HERA podupire razvoj takvih uređaja s 24 milijuna eura u okviru poziva na podnošenje ponuda za ubrzavanje razvoja i pristupa inovativnim medicinskim protumjerama koji je otvoren do 18. prosinca i kojim upravlja Europska izvršna agencija za zdravlje i digitalno gospodarstvo HaDEA. BARDA, dio Uprave za stratešku pripravnost i odgovor u okviru Ministarstva zdravstva i zdravstvene skrbi SAD-a, nedavno je ponudila dvije mogućnosti financiranja: jednu za potporu rješenjima putem regulatornog poravnanja i drugu za poticanje inovacija u području hardvera, pripreme uzoraka i bioinformatike. EU i SAD će zajednički raditi na ulaganju u taj ključni prioritet.

Obje će strane koordinirati suradnju kako bi se osiguralo da uspješni podnositelji stave svoj proizvod na tržište. To će uključivati razmjenu informacija o ishodima poziva i mogućim daljnjim mjerama, kao što je zajednička konferencija o budućnosti dijagnostike patogena koja će se održati 2024. u Bruxellesu kako bi se povezali dobitnici nagrada HERA-e i BARDA-e.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je koliko je učinkovita dijagnostika važna za brzo otkrivanje i usporavanje razvoja novog virusa. Taj sporazum između HERA-e i BARDA-e ključan je za osiguravanje alata potrebnih za rano otkrivanje prijetnji zdravlju i potporu bržem javnozdravstvenom odgovoru radi zaštite naših građana. To je još jedan važan korak u jačanju naše pripravnosti za buduće prijetnje zdravlju, koja je u središtu snažne europske zdravstvene unije koja štiti svoje građane.

Pojedinosti

Datum objave
6. prosinca 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj