Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. studenoga 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

Godišnji pregled rasta 2016.: Jačanje oporavka i poticanje konvergencije

Današnjim paketom pokreće se godišnji ciklus gospodarskog upravljanja, i time započinje Europski semestar 2016. Godine. Godišnjim pregledom rasta za 2016. Godinu preporučuje se nadogradnja triju glavnih stupova gospodarske i socijalne politike EU...

thyssen.jpg

Uz godišnji pregled rasta tradicionalno se predstavlja i izvješće o mehanizmu upozoravanja, gdje se navode države članice kojima je potrebno temeljito preispitivanje radi procjene jesu li pogođene neravnotežama. Tijekom ciklusa Semestra 2016. za 18 zemalja provest će se temeljito preispitivanje u okviru izvješća o mehanizmu upozoravanja, među kojima je i Hrvatska.

Godišnjem pregledu rasta priložen je i Komisijin nacrt Zajedničkog izvješća o zapošljavanju koje je potrebno usvojiti zajedno s Vijećem (na temelju članka 148. UFEU-a). U njemu se analizira situacija u pogledu zapošljavanja i socijalna situacija u Europi te politički odgovori država članica. Iz izvješća se vidi da se suštinske strukturne reforme isplate. Također, razmatra se i potencijal za poboljšanje zapošljavanja i socijalne situacije u EU-u kao cjelini.

Kao što je već najavljeno, Komisija namjerava postupno povećavati svoju potporu tehničkoj pomoći u okviru Službe za potporu strukturnim reformama. U sklopu današnjeg paketa je stoga prijedlog financiranja tehničke pomoći državama članicama koja se može pružiti na zahtjev.

Za više informacija:

Pojedinosti

Datum objave
26. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj