Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. prosinca 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Jačanje suradnje u području protumjera na ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju

Globalno zdravlje: HERA i centar SZO-a jačaju suradnju u području pandemijskih i epidemijskih protumjera

HERA i centar SZO-a jačaju suradnju u području pandemijskih i epidemijskih protumjera

Komisijino tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) i Centar SZO-a za informacije o pandemijama i epidemijama dogovorili su jačanje suradnje u području protumjera radi sprečavanja, otkrivanja i pripreme brzog odgovora na ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju. To je uslijedilo nakon predstavljanja Globalne strategije EU-a za zdravlje i sporazuma između Komisije i Svjetske zdravstvene organizacije o jačanju suradnje u borbi protiv globalnih prijetnji zdravlju.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Tijekom pandemije bolesti COVID-19 saznali smo koliko je važno da svi ključni akteri surađuju kako bi bili bolje pripremljeni i spremni za brz odgovor na zdravstvene krize. U okviru nove globalne strategije za zdravlje EU će raditi na podupiranju novog globalnog zdravstvenog poretka kako bi se bolje suzbile prijetnje zdravlju. Suradnjom HERA-e i centra SZO-a pridonijet će se jačanju globalne zdravstvene sigurnosti snažnijim angažmanom EU-a i međunarodnom suradnjom u području medicinskih protumjera.

HERA i centar SZO-a surađivat će u okviru europske zdravstvene unije, u područjima provedbe uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju i proširenom mandatu ECDC-a. Surađivat će u izradu planova rada i istraživačkih planova kako bi se bolje razmotrili odgovarajući programi te istraživanjima i razvoju naprednih medicinskih protumjera i povezanih tehnologija.

Sporazum između HERA-e i centra SZO-a utvrđen je administrativnim dogovorom koji je operativan pet godina od datuma potpisivanja. Postat će dio šire suradnje EU-a i SZO-a u borbi protiv prijetnji zdravlju.

Pojedinosti

Datum objave
6. prosinca 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj

Kontakti

Andrea Čović Vidović

Ime
Andrea Čović Vidović
Organizacija
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
E-adresa
Andrea [dot] COVIC-VIDOVICatec [dot] europa [dot] eu